שיחת השבוע - הגיליון השבועי לכל יהודי

הגיליון השבועי לכל יהודי. מס' 808, ערב שבת קודש פרשת פנחס, ח"י בתמוז תשס"ב (28.6.2002)

יוצא לאור על-ידי צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר) ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס: 03-9606169

עורך: מנחם ברוד   @  יו"ר: הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

קובץ גרפי בפורמט PDF

לדף ההורדות

גליונות קודמים

עמדה

יש חדש

עמוד 1

עמדה שבועית

 לנתח ולעקור את המחלה

במקום לדבר על גדרות, צריכים לרדוף את המחבלים בקיניהם ולעקור מן השורש את תשתית השנאה וההסתה. אנחנו חייבים להיות 'שם', כדי שהמרצחים והמפגעים לא יהיו 'כאן'

שבוע אדום מדם יהודי גרם לממשלה להחליט להיכנס שוב לתוך ערי הטרור, והפעם לפרק-זמן ממושך יותר. למעלה משלושים יהודים שילמו בחייהם בשבוע אחד, עד שסוף-סוף הבינו שאין ברירה אחרת. ראש-הממשלה היה צריך לבוא בעצמו למקום הטבח בגילה, לעמוד ליד גופות הילדים הנרצחים, כדי לזעוק: "על איזו מדינה הם מדברים!". ועל איזו מדינה הוא דיבר, כשהתנדב להצהיר שהוא תומך בהקמת מדינה כזאת?

כמעט שנתיים אנחנו מבוססים בדם וחיים בצל האימה והשכול. הכלכלה נהרסת, התיירות כמעט אינה קיימת, מצוקות חברתיות דחופות נדחות הצידה. וכל זה – רק משום שאיננו מוכנים לנהוג בנחישות הדרושה ולסיים את המלחמה הזאת בניתוח כואב אבל הכרחי. אנחנו נגררים לפעולות חלקיות, שרק מורידות מעט את עקומת הטרור, ואז נסוגים לאחור ומתחילים לדבר על 'אופק מדיני', ובינתיים תשתיות הטרור משתקמות והמרצחים חוזרים להכות בנו, ואז באה עוד פעולה מצידנו וחוזר חלילה.

מקור התרעלה

כל רופא יודע, שיש מצבים שבהם אין מנוס מלנקוט פעולות כואבות אבל הכרחיות. אפשר לתת לחולה במחלה ממארת משככי-כאבים, ואחר-כך להסיח את דעתו במוזיקה מרגיעה, וכשהמחלה תחריף, לטפל טיפול חלקי כלשהו, ורק כשהחולה עומד על שערי מוות להכניסו לחדר-הניתוחים. זו אינה חמלה אלא הססנות אכזרית. במקרים רבים כבר יהיה זה מאוחר מדי.

כאשר תמונת המצב ברורה למדי ואפשר לצפות את התפתחות המחלה, אין ממתינים שהיא תאיים ממש על חיי החולה. כבר בשלבים הראשונים של המחלה מכניסים אותו לחדר-הניתוחים, חותכים בבשר החי, אבל עוקרים את המחלה מגופו ומצילים את חייו.

הטרור אינו המחלה, הוא רק הסימפטום שלה. המחלה המסוכנת היא הרשות הפלסטינית. האסון הטרגי הוא, שאנו עצמנו, במו-ידינו, הבאנו אותה לכאן. הרשות הזאת הרעילה את השטח וזרעה הסתה פראית ושנאה מטורפת. בשלטונה נבנו התשתיות המסועפות של הטרור, משלב הארגון והתכנון, דרך הברחת חומרי החבלה וייצורם, ועד שיגור המחבלים להביא מוות והרס לרחובותינו ולבתינו.

לשלוט ולרדוף

כל מי שעיניים בראשו ידע כבר בימי האופוריה של אוסלו שזה מה שיקרה, אבל היו תמימים שהתפתו להאמין לחזונות-השווא של המזרח התיכון החדש. לפני שנתיים, כאשר התפרצה השנאה וההסתה שזרעה הרשות הפלסטינית, לא היה אפשר עוד לטעון לתמימות ולתום-לב. התברר אז כי קמה כאן מפלצת חייתית, שמעוניינת להטביע את האזור כולו בדם.

מרגע זה נדרש צעד אחד ברור ונחרץ – להיכנס פנימה, לבצע את הניתוח, גם אם הוא כואב, ולעקור את שורש המחלה. היינו צריכים לסלק מכאן את כל מחוללי הטרור, מצמרת מחבלי תוניס ועד אחרון הטרוריסטים הצעירים. לו היינו עושים זאת לפני שנה ותשעה חודשים, היו נחסכים חייהם של מאות יהודים וגל הטרור כבר היה מזמן מאחורינו.

לא עשינו זאת אם בגלל חוסר אומץ-לב או הססנות, אם בשל חוסר-יכולתם של גורמים מסויימים להודות בטעות ולהסיק את המסקנות. אבל לפחות עכשיו, אחרי שניסינו כל דרך אחרת, התמונה כבר ברורה לגמרי. יש מוצא אחד ויחיד בדרך-הטבע: לשלוט בשטח ולדכא ביד ברזל את כל ניצני הטרור.

אין צורך לגמגם או לערפל את המציאות. כן, חובה לכבוש מחדש את כל הערים והכפרים. להיות שם. לשלוט שם. במקום להרבות להג על גדרות ועל מאבטחים, צריכים לרדוף את המחבלים בקיניהם ולעקור מן השורש את תשתית השנאה וההסתה. אנחנו חייבים להיות 'שם', כדי שהמרצחים והמפגעים לא יהיו 'כאן'.

בציפייה לגאולה

"על חומותייך ירושלים הפקדתי שומרים כל היום וכל הלילה - הם בני-ישראל השומרים ומצפים תמיד לבניין ירושלים ומתפללים עליה ביום ובלילה"

(רד"ק ישעיה סב,ו)

יש חדש

רשת קייטנות חב"ד

בימים אלה מסתיימת ההרשמה למחזור הראשון של קייטנות חב"ד, שמפעילים בתי-חב"ד ברחבי הארץ. הקייטנות מיועדות לכל ילדי ישראל, תלמידי בתי-ספר ממלכתיים וממלכתיים-דתיים כאחד. רשת קייטנות חב"ד היא הגדולה בישראל, ופועלות בה כמאתיים קייטנות. קייטנות אלה מעניקות לילדים שפע של חוויות לצד תכנים וערכים, ברוח חסידית עליזה ותוססת. פרטים והרשמה בבית-חב"ד המקומי.

קייטנות לילדי יש"ע

איגוד בתי-חב"ד ביש"ע מארגן שני מחנות-קיץ מיוחדים לילדי היישובים ביש"ע. המחנה לבנות ייפתח אי"ה בי"ג במנחם-אב, בבנייני ישיבת כרם ביבנה, ויימשך ארבעה ימים. המחנה לבנים יהיה בישיבת בני-עקיבא בבאר-שבע, מכ"ג במנחם-אב, ויימשך חמישה ימים. מוקד ההרשמה: 9971110-02, 9972770-02.

הרשמה לוועידה

ועידת המחנכים השנתית תהיה השנה אי"ה בימים י"ב-י"ד במנחם-אב, במלון ג'רוסלם גולד בירושלים. מנהל הוועידה, הרב נפתלי רוט, אומר כי יופיעו בה אנשי-מקצוע ומומחים נודעים בתחומי החינוך וההוראה, ויציגו דרכים לשיפור הלמידה וההתמודדות עם בעיות למיניהן. טל' 5385255-02.

חסד של אמת

אביגדור שרון, תושב קרני-שומרון, פועל לשיפוץ בית-העלמין בכפר בלד שבהונגריה. ביום חמישי הבא, כ"ג בתמוז, ייערך טקס במקום, בהשתתפות יוצאי הקהילה. המעוניינים לסייע יפנו לטל' 7929756-09.



 

עמוד 2  (לתחילת הגיליון)

שולחן שבת

מעובד על פי שיחותיו של הרבי מליובאוויטש, על-ידי צ' לבנוני

נחלת הלוויים בזמן הגאולה

בפרשתנו התורה מפרטת את חלוקת הנחלות בארץ: "לאלה תיחלק הארץ". הכוהנים והלוויים לא קיבלו נחלה בארץ, כדברי התורה: "לא יהיה לכוהנים הלוויים, כל שבט לוי, חלק ונחלה עם ישראל". כך גם נקבעה ההלכה ברמב"ם: "כל שבט לוי מוזהרין שלא ינחלו בארץ כנען".

עם זה, בזמן הגאולה עתיד גם שבט לוי לקבל נחלה בארץ-ישראל. כך אומרים חז"ל: "עתידה ארץ-ישראל שתתחלק לשלושה-עשר שבטים, שבתחילה לא נתחלקה אלא לי"ב שבטים". כידוע, שבטו של יוסף נתחלק לשני שבטים, מנשה ואפרים, וכך היו בעם-ישראל שלושה-עשר שבטים, אולם הארץ חולקה לשנים-עשר שבטים בלבד, שכן שבט לוי לא קיבל נחלה. בזמן הגאולה תתחלק הארץ לשלושה-עשר שבטים, אף לשבט לוי.

האם התורה תשתנה?

נשאלת השאלה, איך ייתכן שיחול שינוי במצוות התורה בזמן הגאולה? הלוא התורה קובעת במפורש כי לא יינתן לשבט לוי "חלק ונחלה עם ישראל", ולאו זה מופיע במניין המצוות, ואיך ציווי זה יכול להתבטל?

התשובה לשאלה זו רמוזה בלשונו של הרמב"ם. הוא דייק לכתוב ש"שבט לוי מוזהרין שלא לנחול בארץ כנען". מדוע הרמב"ם נוקט דווקא את הביטוי "ארץ כנען" ולא "ארץ-ישראל"? אלא בכך הוא רומז, שרק בארץ כנען אסור ללוויים לקבל נחלה, אולם בחלקים אחרים של הארץ, שהם בכלל ארץ-ישראל ולא חלק מארץ כנען – עתידים הלוויים לקבל נחלה.

הארצות העתידיות

כידוע, הקב"ה הבטיח לאברהם אבינו את הארצות שבהן ישבו עשר אומות. לאחר היציאה ממצרים נתן הקב"ה לבני-ישראל את הארץ שבה ישבו שבעת עמי כנען, ואילו את הארצות של שלוש אומות נוספות – הקיני, הקניזי והקדמוני – לא נתן. ארצות אלה עתידות להינתן לעם-ישראל בימות המשיח, כאשר תתקיים ההבטחה "ירחיב ה' אלוקיך את גבולך".

שבט לוי לא קיבל נחלה בארץ כנען, אבל הוא עתיד לקבל נחלה בארצות העתידיות – ארץ קיני, קניזי וקדמוני. כך יתקיים הציווי גם לעתיד לבוא, שכן שבט לוי לא יקבל נחלה בארץ כנען, ועם זה יוכל לקבל אף הוא נחלה בחלקים הנוספים שיינתנו אז לעם-ישראל.

מוח ולב

תורת החסידות מסבירה, שבזמן הזה העבודה היא 'לכבוש' את 'שבע האומות' – הן שבע המידות שבלב. לעומת זאת, אין בכוחנו לכבוש את שלוש הכוחות השכליים (חכמה, בינה, דעת), המרומזים ב'קיני, קניזי וקדמוני', ולכן לא ניתנו לנו ארצות אלה. רק בזמן הגאולה יתבררו כוחות המוח ויגיעו לתיקונם, ואז גם יינתנו הארצות האלה לישראל.

שבט לוי הופרש לעמוד לפני ה' ולשרתו. הוא עומד למעלה מהעבודה של כיבוש ובירור המידות. לכן לא ניתנה לו נחלה בארץ כנען. אולם כשתגיע עת העבודה בכוחות השכליים, כשלא יהיה צורך בכיבוש ובבירור, עבודה זו שייכת גם לשבט לוי, ולכן ינחל נחלה בארצות אלה.

(לקוטי שיחות כרך לח, עמ' 103)  

אמרת השבוע

 נחת רוח וכפרה

המגיד מטריסק נהג לספק ארוחות לכל ההמונים שבאו לחצרו, וציווה שכל הבאים יאכלו על שולחנו ולא באכסניות. עקב כך שקע בחובות כבדים ונאלץ לשלוח שליחים לקבץ כספים מנדיבי-לב. מקורביו, שראו את המצוקה, באו והציעו שהרבי יחדל לספק ארוחות לחסידים, וממילא לא יצטרך אחר-כך לקבץ כספים כדי לשלם את החובות.

אמר להם הצדיק:

בזמן שבית-המקדש היה קיים, היה המזבח מכפר. עכשיו שולחנו של אדם מכפר. וכך אני מפרש את הפסוק "את קרבני לחמי לאישיי, ריח ניחוח לה'": "את קרבני" - הקרבן שלי הוא "לאישיי" - מה שאני נותן לחם לאנשים שלי, ובזה יש "ריח ניחוח לה'", וסליחה וכפרה לי ולכל החסידים.

מן המעיין

רועה ישראל

מעל הקבוצות

"יפקוד ה' אלוקי הרוחות לכל בשר איש על העדה" (במדבר כז,טז). מפרש רש"י: "מנה עליהם מנהיג שיהא סובל כל אחד ואחד". זהו שנאמר "איש על העדה" - המנהיג צריך להיות מעל העדה, מעל הקבוצות השונות שבעדה.

(פניני תורה)

אהבה שווה

בקשת משה הייתה, שכשם שהקב"ה הוא "אלוקי הרוחות לכל בשר", הן ליראיו והן לשאינם יראים, כך ייתן לישראל מנהיג לכל בשר - מנהיג שיאהב במידה שווה כל יהודי ויהודי.

(קדושת לוי)

בראש העם

"אשר יצא לפניהם ואשר יבוא לפניהם" (במדבר כז,יז). שלא יהא עושה כדרך שמלכי אומות-העולם עושים, שהם מוציאים את לגיונם למלחמה ויושבים להם בתוך בתיהם, אלא "אשר יצא לפניהם ואשר יבוא לפניהם".

(ספרי זוטא)

קשרי גומלין

ראשי אלפי ישראל מתעלים עילוי אחר עילוי על-ידי העבודה במסירות-נפש של תלמידיהם ותלמידי-תלמידיהם. זהו שנאמר (במדבר יא,כא): "שש-מאות אלף רגלי העם אשר אנכי בקרבו"; כלומר, על-ידי  בני-ישראל האירה בקרבו של משה בחינת "אנכי".

(ספר המאמרים קונטרסים)

אדם ולא מלאך

"איש על העדה": המנהיג צריך להיות "איש" – אדם ולא מלאך. עליו להיות סבלן וותרן ולא קנאי ואש-להבה כפינחס.

(רבי מנחם-מנדל מקוצק)

שמש מאירה

רבי - שמשם של החסידים הוא. רואים אנו את השמש ברקיע השמים, איש מאיתנו אינו מבין מה מהותה ועצמותה של בריאה זו, המרחפת בשמים ממעל, מה טבעה ומה טיבה, ועם זאת כולנו יודעים שהיא מאירה ומביאה תועלת לכל חי, וגם מרפא בכנפיה. כך הרבי, אין לנו השגה במהותו, אך הוא השמש שמחממת ומרפאת אותנו.

(ספר התולדות)



 

עמוד 3  (לתחילת הגיליון)

מעשה שהיה

 הסנדלר הקדוש

ר' משה-בנימין קליין הסנדלר היה קרבן השואה הראשון בעיירת הולדתי בילקה שבצ'כוסלובקיה. ובכל-זאת זכה ר' משה-בנימין למה שלא זכו רוב אחיו בני העיירה. וזה דבר המעשה.

כשכיסו עננים שחורים את שמי אירופה, נאומיו הארסיים של הרודן הנאצי נישאו ברבים וסכנת מלחמת-עולם שנייה ריחפה באוויר, חיו יהודי אירופה בפחד כבד מפני יום המחר. גם את יהודי העיירה בילקה אפפה תחושה מעיקה של חשש. ר' משה-בנימין, סנדלר העיירה, היה מן היחידים בבילקה שכל סימן של פחד לא ניכר עליהם.

יהודי מיוחד היה ר' משה-בנימין. ירא-שמים, מהדר במצוות ואיש חסד בכל רמ"ח איבריו. ביתו עמד בקצה העיירה. נדמה היה כי במתכוון בחר להתגורר במקום זה - כדי שהעניים הפוקדים את בילקה יסורו מיד לביתו ולא ייאלצו לתור אחר אכסניה.

ביתו של ר' משה-בנימין היה פתוח לרווחה לכל עובר ושב והוא דאג ביד נדיבה גם לעניי עירו. במשפחתו נמנו תשע נפשות והוא קיים אותה בדוחק ממלאכת הסנדלרות. כדי לממן את פעולות החסד והצדקה שלו, נאלץ ר' משה-בנימין לקבץ נדבות בין מתפללי בית-הכנסת. הוא עשה כן פעמיים בכל יום, בבוקר ובערב.

בסך-הכול היה יהודי פשוט. הוא ראה לעצמו זכות להיות חבר בחברא-קדישא ולהיות חלק בכל פעולה ציבורית שלטובת הכלל. הוא השתדל ככל יכולתו לנחם כל נפש מדוכאת ולהגיש סיוע לכל נזקק.

ר' משה-בנימין היה חבר ב'חברה משניות', אשר חבריה התאספו כל ערב ובוקר ללימוד משניות, לפני התפילה ולאחריה. אנשים שמחו להיכנס לחנותו הקטנה ולתקן בה את נעליהם. או-אז זכו לשמוע מפיו מדרש חז"ל, או סיפור בעל מוסר-השכל נאה.

אחר-כך באו הימים הקשים. היטלר יימח-שמו ביתר את צ'כוסלובקיה לשלושה חלקים. את בוהמיה ומורביה סיפח לעצמו. את סלובקיה עשה למדינה גרורה, ואת חבל הקרפטים הגיש פרס להונגריה הפשיסטית, בתמורה לשיתוף-הפעולה ההדוק עם גרמניה.

ביום חמישי של פרשת פקודי, כמעט יום אביבי, בשעת בין-ערביים, בשעה שיהודי בילקה התפללו מנחה ומעריב, סובב בבית-הכנסת הגדול ר' משה-בנימין קליין וכמנהגו קיבץ נדבות עבור משפחה ענייה שהתארחה בביתו. יהודים רחמנים מיהרו לתרום מכיסם, איש-איש כפי יכולתו. בסוף התפילה היו בידי ר' משה-בנימין מלוא חופניים מטבעות.

לפתע עלה השמש על הבימה והכריז שהעירייה הודיעה על עוצר החל מהשעה תשע בערב ועד אור הבוקר. כמו-כן, הודיע, אין להעלות אור בבתים. כששמע זאת הקהל, מיהר להתפזר לביתו. ר' משה-בנימין, ועוד כמה שכנים, הלכו אף הם בצעדים מהירים לבתיהם.

השמועות טענו כי עוד באותו לילה יפלוש צבא הונגריה לבילקה. העיר הייתה צומת חשוב. השמועות אף ידעו לספר, כי לאומנים אוקראינים בעיירה מתארגנים להתקומם מול הצבא ההונגרי הכובש. הכול התמלאו פחד וחרדה.

בשעה שר' משה-בנימין וחבריו הגיעו לגשר הראשון החוצה את העיירה, נשמעו קולות ירי. אנשים ברחוב החלו לנוס ולתפוס מחסה. כדור פגע בראשו של ר' משה-בנימין והוא נפל ארצה, מתבוסס בדמו. שכניו מיהרו אליו וניסו להעמידו על רגליו, אך לשווא. הם נשאו אותו לביתו, ששכן לא-הרחק מהגשר. שליח רץ לפניהם לביתו, להודיע שמביאים פצוע ולבקש שיכינו מיטה. בני-הבית יצאו לקבל את פני הפצוע, בידיהם עששית, להאיר את הדרך. מפני החשכה סברו בני-המשפחה לתומם כי מדובר בעני המתארח אצלם. רק לאחר שהוכנס הפצוע לתוך הבית התבררה להם האמת המרה. ר' משה-בנימין הושכב על מיטתו וכשניסו ליישר את גופו, הבחינו בידיו הקמוצות ובתוכן מטבעות הצדקה שאסף בין-הערביים בעבור המשפחה הענייה.

הנוכחים מיהרו להזעיק רופא, אך לזה לא נותר אלא לקבוע את מותו של ר' משה-בנימין.

השכם בבוקר סיפרו לרב העיירה, רבי נפתלי-צבי וייס, על האסון. הרב ציווה לגשת אל הגשר, אל המקום שבו נורה ר' משה-בנימין - לספוג מהקרקע את טיפות דמו ולהביאן עם בגדיו לקבורה, כדין 'קדוש'. בבוקר התקיימה ההלוויה. כל העיירה באה - הגברים והנשים, הזקנים והטף. הרב נשא דברי הספד נרגשים על ר' משה-בנימין. את דבריו סיים במילים: "עלינו ללמוד מדרכיו של ר' משה-בנימין. הנה ימים באים שבהם נזדקק למידותיו הטובות, להרבה אהבת-ישראל ולעזרת-אחים. למעשה, אפשר שעלינו לבכות על מי שנשארו בחיים".

אווירת קדרות קשה עמדה באוויר. מילות הרב נשמעו כדברי נבואה. והדברים אמנם מיהרו להתאמת. לא חלף זמן רב וכל יהודי בילקה גורשו אל הגטו, ומהגטו אל מחנות-ההשמדה בפולין ובגרמניה.

יהודי בילקה 'קינאו' בקדוש ר' משה-בנימין, באומרם כי הוא זכה למה שלא זכו ולא יזכו האחרים. הוא, לפחות, זכה להיקבר בקבר ישראל. הוא גם זכה להיאסף אל אבותיו בטרם יראה את הפורענות הגדולה שבאה על משפחתו ועל עמו.

 (סיפר הד"ר משה אביטל, יליד העיירה בילקה וניצול השואה)

דרכי החסידות

 מכאב לשמחה

כל התעניות שנקבעו לזכר החורבן והגלות עתידות להיות חגים ומועדים, כפי שאומר הנביא (זכריה ח,יט) : "כה אמר ה' צבאות, צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים". הרמב"ם קובע זאת כהלכה פסוקה (בסוף הלכות תעניות): "כל הצומות האלו עתידים ליבטל לימות המשיח; ולא עוד, אלא שהם עתידים להיות יום-טוב וימי ששון ושמחה".

דבר זה מעורר תמיהה: אפשר להבין, שעם בוא המשיח וביטול הגלות לא יהיה עוד צורך להזכיר את החורבן, וממילא יתבטלו הצומות הקשורים בו. אבל מדוע ייהפכו לימי ששון ושמחה ולמועדים טובים? למה יהיה לנו לשמוח ולחגוג בימים אלה, שבהם נחרב בית-המקדש ועם-ישראל יצא לגלות?!

רעיון חדש

כאן בא לידי ביטוי עומק מהותם של הגלות והחורבן, שבפנימיותם טמון בהם טוב גדול ונפלא. לו הגלות לא הייתה אלא עונש הכרחי, לא היה מקום להפוך את ימי החורבן לחגים ולמועדים, אלא לכל היותר להפסיק את הצער והאבל כאשר העונש מגיע אל קיצו. אולם בגלות ובחורבן יש תכלית עמוקה הרבה יותר - יש בהם טוב כמוס ונעלם, שיתגלה רק בבוא הגאולה. בגלל הטוב הזה ייהפכו ימי החורבן עצמם לימים-טובים.

בתורת החסידות מובא על כך משל מרב היושב ומלמד את תלמידו, ופתאום עולה במחשבתו רעיון חדש, שמאפשר הבנה מעמיקה לאין-ערוך של הסוגיה. באותו רגע מפסיק הרב, ללא אומר ודברים, את הלימוד עם התלמיד ושוקע בעצמו. הוא מתעמק ברעיון החדש, מתרכז בו לגמרי, ומתעלם לגמרי מהתלמיד. מובן שהתלמיד מרגיש נטוש וזנוח. הרב עזב אותו והשאירו לבד. לגביו זה חורבן. אולם כאשר הרב יסיים להתבונן ברעיון החדש וישלים את בנייתו, הוא יחזור אל התלמיד וילמד אותו את החכמה החדשה והמופלאה הזאת. או-אז יבין התלמיד, שלמעשה הרב לא נטש אותו, אלא אדרבה, מרוב אהבתו אליו הוא נאלץ לעזבו לזמן-מה, כדי לבנות את הרעיון החדש, שיאפשר לתלמיד להגיע לרמת הבנה עליונה ביותר.

משל זה ממחיש כיצד יכול דבר שנראה רע וכואב להתגלות כמקור של אושר ושמחה עצומה. באותו זמן שהרב עוזב את התלמיד, מרגיש התלמיד כי קרה לו דבר רע וכואב, אך כאשר הרב חוזר אליו ביתר שאת ומלמדו את החכמה החדשה שהתעמק בה בשעה שהתנתק מתלמידו, כי-אז חש התלמיד שמחה על שהרב עזב אותו והשיג עבורו את החכמה המופלאה הזאת.

שלב מעבר

כך גם הגלות והחורבן נושאים בתוכם טוב נפלא. רק בחיצוניות הדברים הם בבחינת עונש על חטאיהם של ישראל, אך בעומק הדברים הגלות היא שלב מעבר לקראת אור הגאולה. דווקא על-ידי הגלות והחורבן עם-ישראל יכול לזכות להתגלות האלוקית המופלאה שתהיה בזמן הגאולה, ואז יתברר בעצם, שהיה כדאי לעבור את הגלות והחורבן כדי לזכות לאור נפלא זה.

כיום הגלות היא דבר רע ומר, ואנו חייבים לבקש מהקב"ה כי יוציאנו ממנה. אדרבה, אסור לנו כיום לחשוב שטוב להישאר עוד רגע בגלות, כדי שעל-ידי כך נזכה ליותר שפע בזמן הגאולה. לכן אנו מתאבלים בימים המציינים את הגלות.

אולם בזמן הגאולה, כשיתגלה לעין-כול מה נוצר ונתהווה על-ידי תקופת הגלות, אז יקויים הפסוק (ישעיה יב,א): "ואמרת ביום ההוא, אודך ה' כי אנפת בי" - נודה לה' על עצם החורבן והגלות, מכיוון שאז נראה את הטוב שהיה טמון בהם. לכן אז ייהפכו הצומות עצמם לימי ששון ושמחה ולמועדים טובים.


 


עמוד 4  (לתחילת הגיליון)

חיים יהודיים

בתי-כנסת על קירות הסלון

 שטיינמץ וציוריו: מקים לתחייה את בתי-הכנסת שחרבו

בית-כנסת נקרא 'בית-מקדש מעט', וחורבנם של אלפי בתי-כנסת באירופה ובמקומות נוספים בעולם, קשור קשר ישיר לגלות שתחילתה בחורבן הבית. ובאמת, מי שמתבונן בגודל ובפאר שאפיינו רבים מבתי-הכנסת באירופה, ומצייר בעיני רוחו את ההמונים שנהרו אליהם לתפילה, אינו יכול שלא לחשוב, שאכן זה 'בית-מקדש מעט', משהו מבית-המקדש ותפארתו.

ר' זאב שטיינמץ, אברך כבן ארבעים, חסיד בוהוש בבני-ברק, בחר, בדרכו-שלו, 'לבנות' מחדש כמה מ'בתי-מקדש מעט' חרבים אלה. ביד אמן כישרונית ובצבעי שמן על בד כמו הקים לתחייה עשרות בתי-כנסת, שבמשך שנים רבות היו ציר מרכזי בחייהם של רבבות יהודים. על אלה כמו על אלה הונף הכורת.

הביקור המרגש ביאסי

ציוריו היפים והמרגשים מעטרים את כותלי ביתו, וכבר הוצגו בעבר בכמה תערוכות. שטיינמץ, שמילדותו אהב לצייר, לגלף על עץ ובעצם ניסה כל סוג אפשרי של מלאכת-יד, החל לגלות עניין מיוחד בציור בתי-כנסת לפני כעשר שנים, כשביקר בעיר יאסי שברומניה. שם שקקו חיים יהודיים, ובכלל זה מאות בתי-כנסת. כולם נחרבו ורק הגדול והמפואר שבהם, שהוקם לפני כשלוש-מאות ושלושים שנה, ושבו התפלל הצדיק רבי יהושע-העשל מאפטה (ה'אוהב ישראל'), נותר לפליטה עד היום. יהדות יאסי ידעה פוגרומים רבים, ואחת העדויות לכך מצויה בצמד הקברים העתיקים שבחצר בית-הכנסת. אלה קבריהם של חתן וכלה מיאסי שנרצחו בעומדם תחת חופתם.

הביקור ביאסי ריגש את שטיינמץ עד עומק נשמתו. כשחזר ארצה החליט לצייר ולהנציח את בית-הכנסת. בעקבות זאת החל לצייר עוד בתי-כנסת. ברובם ביקר בעצמו, כדי לראות מקרוב את חורבותיהם או את שרידיהם המשוחזרים. בין השאר ביקר בצ'ורטקוב שבאוקראינה, בטוקאי שבהונגריה ובבוהוש שברומניה.

אלפי מתפללים

מאחורי כל בית-כנסת יש סיפור. כך, למשל, בית-הכנסת המפואר שהוקם בצ'ורטקוב (בשנת תרנ"ג), על-ידי האדמו"ר רבי דוד-משה, בנו החמישי של רבי ישראל מרוז'ין. על בית-כנסת זה אמר האדמו"ר: "חכמינו אמרו, שעתידים בתי-כנסיות שבחוצה-לארץ שייקבעו בארץ-ישראל; בבית-כנסת זה לא אתבייש לבוא לארץ-ישראל".

או בית-הכנסת המרשים שבעיר גאלאץ שברומניה, שהוקם בשנת תק"מ. בבית-כנסת ענק זה היה מקום לכמה אלפי מתפללים, ובכלל זה שתי קומות של עזרת-נשים. בימי השואה רוכזו כל יהודי גאלאץ בגטו שהקיף את בית-הכנסת.

כשושנה בין החוחים

בית-הכנסת בבוהוש נבנה על-ידי מייסד השושלת. מחצות הלילה ועד תפילת שחרית - שהחלה בשעה עשר בבוקר - היה המקום מלא וגדוש חסידים שישבו ולמדו תורה. מול מקום מושבו של הרבי התנוסס ציור-קיר גדול של שושנה בין קוצים, המקיפים את הכותל-המערבי, ומעליהם הפסוק "כשושנה בין החוחים".

שטיינמץ צייר גם כמה בתי-כנסת עתיקים בארץ-ישראל, כדוגמת בית-הכנסת שנבנה בירושלים העתיקה, על-ידי ר' ניסן בק, חסידו של רבי ישראל מרוז'ין. הצדיק מרוז'ין שמע על כוונת הצאר ניקולאי לקנות מגרש מול מקום המקדש ולבנות עליו כנסייה. הוא החליט להקדים את הצאר, לקנות את המגרש ולהקים עליו את בית-הכנסת המכונה 'תפארת ישראל'.

פינת ההלכה והמנהג

עניית קדיש בפסוקי דזמרה

מאת הרב יוסף גינזבורג

רב אזורי עומר

שאלה: אדם העומד באמצע פסוקי דזמרה ושומע אמירת קדיש, האם עליו לענות 'אמן'?

תשובה: בכל קדיש יש שתי חטיבות (בקשות) עיקריות: מתחילתו עד "בעגלא ובזמן קריב ואמרו אמן", ומשם ועד "דאמירן בעלמא ואמרו אמן". החטיבות שלאחר מכן, "תתקבל" או "על ישראל", "יהא שלמא" ו"עושה שלום" - כולן מנהג.

את עניות ה'אמן' העיקריות של הקדיש נפסק לענות אפילו בקריאת-שמע וברכותיה, ואלו הן: "אמן יהא שמיה רבא…" ואמן של "דאמירן בעלמא".

בפסוקי דזמרה עונים על כל 'אמן', מכיוון שגם ה'אמן' - "שבח הוא, וכעין זמרה", כלשון ה'בית יוסף'. אלא שאין עונים שם 'ברוך הוא וברוך שמו', שאינו אלא מנהג. אף על הבקשות שאחרי "דאמירן בעלמא" סוברים פוסקים רבים שאין לענות אז, וכן מנהג חב"ד וכן דעת ה'יביע אומר'. וה'אגרות משה' מקל ומתיר לענות.

עניות 'אמן' נוספות שעיקרן מנהג, דהיינו, עניית אמן על: 'ויקרב משיחה' ו'בריך הוא' (למנהג הספרדים וחב"ד או עניית 'בריך הוא' למנהג האשכנזים) - רבים הפוסקים שלא לענות, וכן מסתבר לפי מנהג חב"ד, וכן הוכיחו בדעת ה'משנה ברורה' (ובפרט שעניות 'אמן' אלה עניינן בקשה ולא שבח). לדעת בעל ה'מנחת שלמה' יענה רק על 'שמיה רבא'. לדעת ה'יביע אומר' יענה על כל חמשת ה'אמן' הראשונים, ובכלל זה ההמשך מ"יהא שמיה רבא" עד "דאמירן בעלמא".

מקורות: ב"י סי' נא סד"ה ואם סיים. מג"א סו,ו א"ר ושו"ע אדמו"ר הזקן שם. שו"ח קכד,ו ואדה"ז שם ט. שו"ת: לבושי מרדכי (ממאד) מהדו"ת חאו"ח סי' י. ציץ אליעזר חי"א סי' ג. יביע אומר ח"א חאו"ח סי' ה סי"א, ח"ו חאו"ח סו"ס ד. אגרות משה או"ח ח"ב סו"ס טז וח"ד סי' יד וסי' ע. אשי ישראל פט"ז ס"ה ובהערות. 'הלכה סדורה' עמ' פג. 'הפסק בתפלה' (להרב יואב למברג) עמ' פא ואילך.



 

לדף הראשי

 

בית חב"ד | חדר עיון | חדר ילדים | חדר חדשות | בית דפוס | מודיעין | מפתח עניינים 

(c) כל הזכויות שמורות
צעירי אגודת חב"ד - המרכז / אגף ההוצאה לאור
ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס': 03-9606169
ראש מדור אינטרנט: יוסף לב-ארי  *  יו"ר:  הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

chabad@chabad.org.il