שיחת השבוע - הגיליון השבועי לכל יהודי

הגיליון השבועי לכל יהודי. מס' 811, ערב שבת קודש פרשת ואתחנן ('נחמו'), י' במנחם-אב תשס"ב (19.7.02)

יוצא לאור על-ידי צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר) ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס: 03-9606169

עורך: מנחם ברוד   @  יו"ר: הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

קובץ גרפי בפורמט PDF

לדף ההורדות

גליונות קודמים

עמדה

יש חדש

עמוד 1

עמדה שבועית

אנטישמיות בתמיכה ממשלתית

האנטישמיות הרגילה נחשבת תופעה מגונה, ונושאי דגלה הם קבוצות-שוליים קיצוניות. לעומת זאת, האנטישמיות הערבית יוצאת מבית-מדרשם של החוגים המובילים, וזוכה לתמיכה ממשלתית גלויה

העיתונות בארה"ב סוערת: יהודי נרצח בידי שלושה 'גלוחי-ראש' אנטישמיים בטורונטו. אין ספק, האירוע מזעזע. דייוויד רוזנצווייג, יהודי חרדי, רואה-חשבון במקצועו, אב לשישה ילדים, עמד בפתח פיצרייה ברובע היהודי בטורונטו, ושלושה 'גלוחי-ראש' התנפלו עליו לפתע ודקרוהו למוות בסכין. העולם מזדעזע, ובצדק.

אנחנו קוראים ושומעים את הדברים וליבנו נצבט פעמיים. פעם אחת, על עצם הרצח הנפשע של יהודי שליו, עובר-אורח תמים, שדמו נשפך בשל שנאה שטנית ליהודי על עצם היותו יהודי. פעם שנייה, על העובדה שבשנתיים האחרונות נרצחו כאן, בארצנו, מאות רוזנצווייגים, בשל אותה שנאה שטנית ליהודי באשר הוא יהודי, בעוד העולם עומד מנגד ואף מזדהה לעיתים עם המרצחים.

הדוח השביעי

הנה, הארגון 'אמנסטי אינטרנשיונל', הנאבק כביכול למען זכויות אדם, פרסם בשנתיים האחרונות שישה דוחות שעסקו בעימות בינינו ובין הפלסטינים. כל השישה כללו ביקורת נוקבת על פעולת צה"ל והתעלמו כמעט לגמרי ממעשי הרצח והטרור של הפלסטינים. לאחרונה, בעקבות ביקורת גוברת על עמדתו החד-צדדית, פרסם לראשונה דוח התוקף בחריפות את פיגועי ההתאבדות של הפלסטינים נגד אזרחים ישראלים.

בדוח זה, השביעי, קורא הארגון לרשות הפלסטינית לנקוט צעדים משפטיים נגד האחראים לפיגועים. "בלי כל קשר למטרת המאבק, לא יכולה להיות הצדקה בחוק הבין-לאומי להתקפות ישירות נגד אזרחים", נאמר בדוח. "אנו קוראים לרשות הפלסטינית לאסור ולהביא לדין את אלה המבצעים התקפות אלה". 'אמנסטי' מזכיר, כי במרוצת עשרים ואחד חודשי העימות נהרגו 350 אזרחים ישראלים (לפי חישוביו) בפיגועי טרור. יותר מ-60 מתוכם היו ילדים, הצעיר שבהם בן חמישה חודשים.

אולם בעוד הדוחות הקודמים של הארגון זכו להבלטה גדולה בכלי-התקשורת העולמיים, הדוח הזה כמעט לא זכה להד ציבורי. העולם הנאור והתרבותי אדיש להפרת זכויות אדם ולשנאת-אדם נוראה כשמדובר ביהודים המתגוררים בישראל. הוא יודע להזדעזע רק כשאנחנו נוקטים פעולות להגנת אזרחינו, נשינו וילדינו.

לתת לאנטישמים מדינה?

משום-מה נוצרה הפרדה בין העימות הישראלי-ערבי ובין תופעת האנטישמיות, אבל מה ההבדל בעצם? אם יש שוני בין האנטישמיות הקלסית ובין האנטישמיות הערבית, הוא לחובתה של האחרונה. האנטישמיות הרגילה נחשבת תופעה מגונה, ונושאי דגלה הם קבוצות-שוליים קיצוניות. לעומת זאת, האנטישמיות הערבית יוצאת מבית-מדרשם של החוגים המובילים והשולטים, וזוכה לתמיכה ממשלתית גלויה ומוצהרת.

ושלא ינסו לתרץ זאת בכך, שכאן יש סכסוך על קרקע ובעיה של פליטים וכדומה. נוסף על העובדה ההיסטורית שהשנאה הערבית עלתה עוד קודם שנולדו בעיות הפליטים והשטחים, מה בכלל הקשר בין שנאה מפלצתית כזאת לבין סכסוך מדיני, יהיה חריף וכואב אשר יהיה? מאות מיליונים סופגים עם חלב אימם משטמה נוראה נגד היהודים ומחנכים אותם לראות ביהודי את חזות הרוע והשטניות. זו אנטישמיות טהורה, שנאת יהודים באשר הם יהודים.

אחד ממוקדי השנאה וההסתה נמצא קרוב מאוד אלינו, מעבר לגדר ההפרדה שעדיין לא הוקמה. אנחנו, במו-ידינו, הבאנו לכאן מתוניס את ראשי המסיתים וזורעי הרעל. נתנו להם תחנות רדיו וטלוויזיה, כדי שיוכלו לנהל את מלאכת ההסתה בעוצמה רבתי. זרעי הרעל הללו הצמיחו את המתאבדים, שרצחו לנו מאות רוזנצווייגים בשנתיים האחרונות.

עכשיו זו כבר אינה בעיה של איש מסויים או של משטר זה או אחר. יש כאן ציבור של 'גלוחי-ראש' שערכי-יסוד של קדושת החיים וכבוד האדם זרים לו. האם אתם חושבים שצריכים לתת לו מדינה עצמאית?

בציפייה לגאולה

  "באים כל הנביאים אצל הקב"ה. אומרים לו: ריבונו-של-עולם, ביקשנו לנחם את ציון ולא קיבלה. אמר להם הקב"ה: בואו עמי. אני ואתם נלך אצלה ומנחמים לה, שנאמר, נחמו נחמו עמי יאמר אלוקיכם"

(פסיקתא רבתי כט-ל,ל)

יש חדש

שבת עם חב"ד

תכנית נוספת של 'שבת עם חב"ד' תיערך אי"ה על-ידי צעירי-חב"ד בשבת פרשת ראה, כ"ה במנחם-אב (2-3.8), במלון פארק-פלאזה בירושלים. השבת תיוחד להכנה הנפשית הראויה לקראת חודש אלול. מנחה השבת יהיה הרב קלמן ויינפלד. פעילות מיוחדת לילדים. מספר המקומות מוגבל וכל הקודם זוכה. פרטים והרשמה בטל' 03-9607588, שלוחה 154 (אפשר להשאיר הודעה).

הסידור השלם

הוצאת קה"ת בארץ הוציאה עכשיו לאור מהדורה חדשה של סידור תהילת ה' השלם. סדר חדש ומאיר-עיניים, לצד תיקוני שגיאות שנפלו במהדורות הקודמות וציון מנהגים והערות בשולי הגיליון. טל' 03-9606018.

שלושים שנה לנצרים

היישוב נצרים שברצועת עזה חוגג השנה שלושים שנה לעלייתו על הקרקע. בשבת פרשת ראה, כ"ה במנחם-אב, יקיים היישוב שבת-אירוח לציבור הרחב. השבת תלווה בסיור ובשיחות עם רב היישוב ותושביו. הסעות מאובטחות מרחבי הארץ. טל' 08-6846010.

חדש במוזיקה

הופיע לשיר בקול נעים, התקליט השלישי של הזמר אפרים מנדלסון. בתקליט עשרה שירים, עם מיטב הלחנים של גדולי המלחינים במוזיקה החסידית. מוקד הזמנות ארצי 1700500125. וולקומדיה הפיקה את גוונים של גרין, 24 שירים מלהיטיו של יוסי גרין. טל' 1-800-300-350.



 

עמוד 2  (לתחילת הגיליון)

שולחן שבת

מעובד על פי שיחותיו של הרבי מליובאוויטש, על-ידי צ' לבנוני

אין עוד מלבדו

פעמיים מופיע בפרשתנו הביטוי  "ה' הוא האלוקים... אין עוד". בפעם הראשונה מזכיר משה רבנו לבני-ישראל את מעמד הר-סיני, שבו ראו את התגלותו של הקב"ה: "אתה הראת לדעת כי ה' הוא האלוקים". בפעם השנייה מופיע הדבר כציווי: "וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה' הוא האלוקים, בשמים ממעל ועל הארץ מתחת, אין עוד".

פסוק זה מבטא את האחדות האלוקית; את העובדה שהקב"ה הוא המציאות האחת והיחידה. יתרה מזו, גם האלוקות המותאמת לגדרי העולם והמתלבשת בו להחיותו ולקיימו, אינה דבר נפרד חלילה מהאין-סוף שלמעלה מגדרי הבריאה, אלא זה האין-סוף עצמו כפי שרצה להגביל את עצמו.

התגלות מלמעלה

להכרה זו הגיע עם-ישראל בשעת מעמד הר-סיני. בהתגלות אלוקית מופלאה זו חשו הכול, כי אין עוד בעולם שום מציאות מלבד הקב"ה. בני-ישראל ראו בעיניהם כי פנימיותו של שם אלוקים, הרומז לכוח האלוקי שקיים ומחיה את העולם, היא שם הוי' – האין-סוף שלמעלה מגדרי העולם.

אלא שהכרה זו, באותו זמן, באה כהתגלות מלמעלה. בני-ישראל לא הגיעו לכך מכוח עבודתם ויגיעתם, אלא מכיוון שהקב"ה הראה להם זאת ("אתה הראת"). זו משמעות הפסוק השני, שבו מופיע עניין זה כציווי לאדם – כאן מצווה אותנו הקב"ה להתייגע ולעמול בעצמנו כדי להגיע להכרה זו.

מבט מלמעלה

מכאן נגזרים ההבדלים בין שני הפסוקים. בפסוק הראשון, המדבר על הגילוי שהיה בעת מתן-התורה, מסתפקת התורה במילים "אין עוד". לעומת זאת, בפסוק השני התורה אומרת "בשמים ממעל ועל הארץ מתחת", ואחרי "אין עוד" היא מוסיפה "מלבדו".

כאשר ההתגלות האלוקית באה מלמעלה, ראו בני-ישראל את העולם כפי שהוא נראה מלמעלה. משם אין השמים והארץ נראים מלכתחילה כמציאות נפרדת. מלמעלה רואים במוחש שהשמים והארץ אינם אלא גילוי של הכוח האלוקי. הביטוי לכך הוא במילים "אין עוד". אולם כאשר האדם מנסה להגיע להכרה זו בכוח עצמו וביגיעתו, הוא יוצא מהנחה שהשמים והארץ הם מציאות בפני עצמה, ולכן עליו להתאמץ ולהתייגע להגיע להכרה ש"ה' הוא האלוקים, בשמים ממעל ועל הארץ מתחת, אין עוד מלבדו".

שהעולם יזעק "אין עוד"

אולם ההתגלות האלוקית המופלאה במעמד הר-סיני הייתה חד-פעמית, ואילו לאחר מכן הננו נדרשים להגיע לכך מכוח עצמנו, על-פי הציווי "וידעת היום והשבות אל לבבך". כי לא די באחדות האלוקית כפי שהיא נראית מלמעלה, אלא רצון ה' הוא שהעולם מצד עצמו יגיע להכרה זו.

זה תפקידו של יהודי – להחדיר הכרה זו, ש"ה' הוא האלוקים", גם ל"שמים ממעל ועל הארץ מתחת". עליו להביא את הבריאה כולה להכיר בכך שהקב"ה הוא המציאות האחת והיחידה של היקום, עד שהעולם כולו יזעק "אין עוד מלבדו".

(ליקוטי שיחות כרך ד, עמ' 1334)

אמרת השבוע

תשובה ניצחת

בנעוריו נזדמן פעם אחת רבי שמחה-בונם לפונדק-דרכים, ובאותה שעה ישבו שם כמה משכילים. בעלת הפונדק, איכרה לא-יהודייה, הגישה להם קפה עם חלב, ור' שמחה-בונם ביקש קפה בלי חלב. נטפלו אליו המשכילים ודרשו הסבר למה אינו שותה חלב. השיב להם, שהוא נזהר בזה על-פי דברי הגמרא, מחשש חלב אסור.

החלו המשכילים ללעוג לו: "צא לחצר ותראה שיש כאן רפת ובה חמש-עשרה פרות, ומה עניין חלב טמא לכאן?". התפלל הצדיק לקב"ה שיוכל להשיב להם תשובה ניצחת. בתוך כך חזרה האיכרה ושאלה אם הקפה היום טעים מתמיד. מיד פנה אליה הצדיק ושאלה מה יום מימים. השיבה האיכרה: "היום ערבבתי בקפה חלב טרי של גמל". נשא רבי שמחה-בונם את עיניו לעבר המשכילים, אך הם הרכינו את ראשם בכלימה.

מן המעיין

כיבוד אב ואם

כבוד ה' וכבוד ההורים

תנו רבנן: נאמר "כבד את אביך ואת אמך", ונאמר "כבד את ה' מהונך". השווה הכתוב כיבוד אב ואם לכבוד המקום.

(קידושין ל,ד)

יותר מכבוד שמים

תניא רבי שמעון בן-יוחאי אומר: גדול כיבוד אב ואם שהעדיפו הקב"ה יותר מכבודו, שבכבוד הקב"ה נאמר: "כבד את ה' מהונך"; "מהונך" – אם יש לך אתה חייב ואם לאו אתה פטור. אבל בכיבוד אב ואם נאמר: "כבד את אביך ואת אמך" – ואפילו אתה מחזר על הפתחים.

(ירושלמי פאה)

שלוש אזהרות

שלוש פעמים התורה מזהירה על כיבוד אב, ולעומת זה אין אנו מוצאים אף לא אזהרה אחת על כיבוד בן. ואף-על-פי-כן כל האבות מוסרים את נפשם על בניהם, ואילו הבנים אינם מוסרים את נפשם כל-כך בעבור האבות.

(פניני תורה)

גם הגויים מודים

על הפסוק (תהילים קלח,ד) "יודוך ה' כל מלכי ארץ כי שמעו אמרי פיך", דורשים חז"ל: כששמעו מלכי ארץ את הציווי "כבד", הודו גם לדיברות הראשונים, לפי שמצווה זו של כיבוד הורים קיים גם עשיו, סבם הראשון.

(שרגא טובא)

פסול מלדון

יום אחד באו אב ובנו להתדיין אצל רבי יצחק פייגנבוים מוורשה. בשעת הדיון נהג הבן בגסות רבה כלפי אביו, ולא פסק מלבזותו. קפץ רבי יצחק ממקומו ואמר: "פסול אני מלדון בדין-תורה זה. לאחר שראיתי איך בן זה מדבר אל אביו, אני חש שנעשיתי שונאו, ושונא אסור לו להיות דיין".

פירוש מעשי

"כבד את אביך ואת אמך... למען יאריכון  ימיך" (דברים ה,טז). יש לפרש זאת גם במובן הפשוט ביותר: תן כבוד להוריך "למען יאריכון ימיך" – הלוא אף אתה, ירבו שנותיך ותזדקן ותרצה שבניך יכבדו אותך.

(פניני תורה)

קובע את חייו

הכתוב קבע שכר של אריכות ימים במצוות כיבוד אב ואם, משום שבמקרים רבים חיים האבות עם הבנים זמן רב, והאבות נופלים למעמסה על הבנים. לפיכך נקבע שכר מצווה זאת באריכות ימים, כדי לדעת שבהנהגת הבנים אל הוריהם, הם חורצים את חייהם-שלהם.

(רבי סעדיה גאון)

פריעת חוב

אמר רבי אבין: ומה  אם דבר שהוא כפריעת חוב נאמר  בו "למען יאריכון ימיך ולמען ייטב  לך", דבר שיש בו חסרון כיס וסכנת נפשות - לא כל-שכן.

(ירושלמי קידושין)



 

עמוד 3  (לתחילת הגיליון)

מעשה שהיה

שליח ההצלה

נסתרות דרכי ה'. לעיתים הוא מצמיח ישועה לעמו בדרך לא-צפויה. כך אירע במקרה הבא, שגיבוריו שניים - הגאון רבי סאסי הכהן יהונתן, רבם של יהודי האי ג'רבה (ומחבר הספר 'ברכת השם'), ולהבדיל, זוזבין פרינטי, ערבי מקומי, יועצו של מושל ג'רבה.

יהודי תושב האי, סוחר מצליח, נהג למכור סחורה בהקפה לקמעונאים. הוא גבה מהם את התשלום רק לאחר שאלה מכרו את הסחורה ללקוחותיהם. בין הקמעונאים היה גם ערבי אחד, שגרר את חובו לאורך זמן. החוב גדל והלך והערבי חיפש דרך מקורית להיפטר מהתשלום. חיפש וגם מצא.

יום אחד הפיץ על הסוחר היהודי שמועה, שזה התלוצץ על חשבון מוחמד נביאם. בתוך ימים אחדים נהפכה העלילה לפרשה מסעירה, שתפחה לממדים דמיוניים. יחסם של הערבים ליהודים נעשה עכור מאוד. הסוחר היהודי נאסר ונקבע מועד למשפטו אצל הקאדי.

מיום ליום גאה המתח בין יהודי ג'רבה לבין שכניהם. היהודים חשו כיושבים על חבית אבק-שריפה. הם חששו כי גם אם ירצה הקאדי לחקור את העובדות לאשורן ולשפוט צדק, לא יוכל לעשות כן. באווירת ההסתה והקנאות שהשתלטה על הרחוב הערבי, ייאלץ השופט ללכת אחר ההמון ולספק את רצונו.

רבה של הקהילה היהודית בג'רבה, הגאון רבי סאסי הכהן יהונתן, חש באחריות הכבדה שעל כתפיו. הרב הכיר את זוזבין פרינטי, יועצו ואיש אמונו של מושל ג'רבה, והחליט לבקש את עזרתו.

"הלוא יודע אתה כי אזרחים נאמנים ושוחרי שלום אנחנו", פנה הרב ליועץ. "מדוע אין השלטונות נוקפים אצבע להרגעת האווירה?!". היועץ הנהן בראשו ונראה כי בליבו הוא מסכים עם הרב. עם זה, לא היה נכון לנקוט פעולה מעשית כלשהי. "יבין כבודו", אמר היועץ, "כעת פונה זעם התושבים אל היהודים. אם יתערב המושל לטובתם, יופנה זעם התושבים כלפיו, תתעורר תסיסה ותתערער שליטתו".

חשכו עיני הרב. "האם לא יוכל השופט לקעקע את עדות-השקר של הסוחר ולהפריך את העלילה?!", ניסה בדרך אחרת. היועץ היה איש מפוכח. "יוכל גם יוכל. אך מדוע יעשה כן? הלוא גם הוא מוסלמי ובתוך עמו הוא יושב. מדוע לא ייחשב לגיבור ויינשא על כתפי הרחוב בהערצה? למה זה ייטול מן ההמון את טרפו?".

הזדעזע הרב מן הדברים וזעק: "בגלל נימוקים רופסים אלה ייהרג אדם חף מפשע ויומט אסון על קהילה שלמה?! מדוע לא תיחלץ אתה לעזרתנו? הלוא השפעתך על המושל רבה והקאדי יכבד את דברך!".

"אכן", ענה היועץ, "אך ידוע לך הפתגם העממי, 'חביבה לאדם רגלו שלו מראשו של חברו'. אם ייוודע כי פעלתי לפטור מן הדין אדם שהואשם בביזוי הנביא, יקיץ הקץ על כבודי ומעמדי, ואף שלום משפחתי יועמד בסכנה".

הרב לא השתכנע. "מהשמים נתנו בליבי את הרעיון לפנות אליך", אמר. "הרי זה סימן שהפתרון נמצא כאן וממך תצמח הישועה".

שקע היועץ בהרהורים. "אם אציע לך דרך, תפעל לפיה?", שאל לפתע את הרב. "אם מן השמים הביאוני אליך, יהיה עליי לציית לך", ענה הרב.

"ובכן", אמר זוזבין, "זאת עצתי. גש מחר לבית הקאדי עצמו ונסה את כוח השפעתך עליו".

נאנח הרב. בשביל עצה זו לא היה זקוק לחכמת היועץ. רגע לפני לכתו הוסיף היועץ: "אנא ממך, הודע לי בטרם תצא לפגוש את הקאדי".

"אכבד את רצונך", אמר הרב והתכוון ללכת. "ועוד דבר קטן", הוסיף היועץ, "במהלך כל הפגישה עם הקאדי עמוד על רגליך ואל תשב".

למחרת התייצב הרב בבית הקאדי. דבריו הנרגשים נתקלו בתגובה צוננת ביותר. נראה היה כי דינו של הסוחר היהודי נחרץ עוד בטרם החל משפטו. הרב הוסיף לדבר על לב הקאדי. "ישב-נא", הציע לפתע הקאדי לרב. אבל הרב, שזכר את עצתו הסתומה של היועץ, התעקש לעמוד.

בתוך כך הופיע באולם היועץ זוזבין. הוא פסע היישר אל שולחנו של הקאדי. "אשר לבקשתך ממני לפני כמה ימים, העליתיה לפני המלך", הכריז. הקאדי חייך אל היועץ בפה מלא, מתעלם במופגן מהרב.

פתאום כאילו הבחין היועץ ברבי סאסי, העומד לפני הקאדי ועיניו דומעות. פניו האדימו מכעס. "רבה של הקהילה היהודית, שנתמנה על-ידי אדוננו המלך בכבודו ובעצמו, ודרגתו כשל שופט עליון לעדתו - עומד?! הרי זו פגיעה חצופה בכבודו של המלך! מיד אטפל בדבר! אתה עוד תתחרט על כך!", קרא היועץ ועזב את המקום בחורי-אף.

נבהל הקאדי ומיהר לרוץ אחרי היועץ. ממקום עמדו שמע הרב את דברי ההתרפסות והחנופה שהרעיף הקאדי על היועץ. היועץ לא מיהר להתרצות. "אינני יודע לשם-מה בא אליך רב היהודים, אך מדובר בכבודו של המלך ועל כך קשה למחול", אמר. לבסוף 'התרכך' היועץ ואמר: "מוכן אני להעלים עין מהתנהגותך, בתנאי שתבקש את סליחת הרב ושתמלא את מבוקשו".

בראש מושפל חזר הקאדי ללשכתו, ביקש את מחילת הרב והבטיח לו להפריך את עדות הסוחר הערבי ואף לחייבו בפיצויים על עגמת-הנפש שהסב לסוחר היהודי. ואכן, כך היה. רק אז שבו ונרגעו הרוחות באי ג'רבה.

יהודי ג'רבה הודו לה' על הצלתם במסיבת הודיה שערכו עם רבם. הם, כמובן, גם זכרו לטוב את היועץ זוזבין פרינטי.

דרכי החסידות

לדעת ולהתבונן

פעמיים בכל יום, בבוקר ובערב, אנו קוראים ומכריזים: "שמע ישראל, ה' אלוקינו ה' אחד". אין-ספור יהודים מתו על קידוש-השם כשהקריאה "ה' אחד" מלווה אותם. אנו גם אומרים שלוש פעמים ביום את הפסוק: "וידעת היום והשבות אל לבבך, כי ה' הוא האלוקים, בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד". שימו לב כמה מדגישה כאן התורה את חומרת הדבר, שלא די בזכירתו הפשוטה, אלא יש לדעתו, ולשים-לב אליו. ועל מה מדובר? על כך שאין, כביכול, באיזשהו מקום עוד א-ל כלשהו? וכי בשביל דבר כה פשוט צריכה התורה להזהירנו כל-כך?!

תורת החסידות מפרשת בדרך שונה לגמרי את המילים "ה' אחד" ואת הדגשת התורה "אין עוד": אין הכוונה רק לומר שאין בעולם עוד א-ל שליט ובעל כוח; זה דבר פשוט למדי. הכוונה היא לומר, שמלבד הקב"ה אין בעולם שום מציאות אחרת כלל; שהקב"ה הוא הדבר האחד והיחיד שקיים באמת ואין עוד דבר מלבדו!

אשליית המציאות

אנו תופסים את העולם בחושינו הגשמיים בדרך הפוכה לגמרי ממהותו האמיתית. לנו נדמה העולם כמציאות עצמאית שרירה וקיימת. אפילו אין לנו כל ספק בכך. הדבר נובע מכך, שאיננו יכולים לחוש ולראות את האמת, שכל קיומו העצמאי של העולם אינו אלא אשליה.

דוגמה בלבד להמחשת הרעיון הוא החלום. כשאנו נתונים בעיצומו של חלום, נדמה לנו שאנו רואים, שומעים, נוגעים בדברים שונים, נוסעים למקומות שונים וכו'. בשעת החלום אנו בטוחים כי כל הדברים הללו מציאותיים וכי הם קורים לנו ממש, בעוד לאמיתו של דבר אינם אלא אשליה. זו דוגמה בלבד לחוסר האובייקטיביות של החושים האנושיים בבואנו לקבל מהם תמונה אמיתית על העולם.

אומרת תורת החסידות: העולם אמנם איננו אשליה במובן זה, שהרי אילו היה אשליה בלבד לא הייתה התורה מצווה אותנו לקיים מצוות באמצעות חפצים גשמיים. התורה היא ודאי אמת ואינה עוסקת באשליות ובתעתועי-חושים. אבל אשליה מסויימת יש כאן: העובדה שאנו מרגישים את העולם כמציאות עצמאית, כ'יש' - זו האשליה הגדולה; זו התרמית של העולם הזה.

אלוקים הוא הכול

אם-כן מהו העולם? משיבה תורת החסידות: העולם הוא כוח אלוקי. אין לו שום יכולת-קיום משלו, שהרי מצד מהותו האמיתית הוא אין ואפס. כשם שלפני הבריאה לא היה לו שום קיום, כך גם עכשיו אין לעולם עצמו שום מציאות משלו. כל קיומו בכל רגע ורגע נובע מהכוח האלוקי שבורא ומקיים אותו. לו היה הכוח האלוקי עוזב את העולם, היה העולם חוזר בו-ברגע למצבו האמיתי והמקורי - לאין ואפס. כדי שהוא יתקיים צריך הקב"ה כביכול לברוא אותו יש-מאין בכל רגע ורגע.

את הדבר הזה קשה לנו מאוד לתפוס. עובדת קיומו של העולם היא נתון ראשוני שספגנו מרגע הווייתנו. אין אנו יכולים לראות את העולם כאין ואפס שרק הכוח האלוקי הוא המקיימו והבוראו בכל רגע. משום כך אומרת לנו התורה: "וידעת היום והשבות אל לבבך" - עליך להתבונן ולשים-ליבך אל הדברים הללו, עליך להתרגל להביט על העולם בניגוד לתחושתך הטבעית, כדי להגיע להכרה - "כי ה' הוא האלוקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת, אין עוד"; שמלבד כוחו האלוקי של הקב"ה אין עוד שום מציאות בעולם!

זו המשמעות הפנימית של המושג "אחדות-ה'" שמקופל במילים "ה' אחד": אחדות מוחלטת, החובקת את המציאות כולה. יש רק דבר אחד ויחיד בעולם כולו - הקב"ה. לו ניתנו לנו הכלים לראות את העולם במהותו האמיתית, היינו רואים אותו כפי שהגדירו הבעל-שם-טוב, מייסד החסידות: "הכול הוא אלוקים ואלוקים הוא הכול".



 

עמוד 4  (לתחילת הגיליון)

חיים יהודיים

"איבדתי אמא, איבדתי עין"

שמואל צפניה ליד קבר האחים בהר-הזיתים

שכונת מורשה בירושלים, הצמודה לשער-שכם, עברה בשנים האחרונות שיקום אורבני ותדמיתי, ונהפכה למעין 'שכונת אמנים'. בעבר הקרוב נקראה מוסררה. קודם לכן, בתי ניסן ב"ק. אבל כשהוקמה היה שמה משכנות משה ויהודית. שמה של השכונה, על גלגוליו השונים, מקפל בתוכו את סיפור השכונה, ובמידה רבה גם את סיפור היישוב היהודי בארץ-ישראל.

לפני כמאה ושלושים שנה החליט ר' ניסן ב"ק, מחסידי הצדיק רבי ישראל מרוז'ין, להקים בירושלים את השכונה היהודית השנייה מחוץ לחומות (לאחר משכנות-שאננים). בשנת תרל"ה הוקמה השכונה ונקראה על-שם השר משה מונטיפיורי ורעייתו - משכנות משה ויהודית. בחלוף הזמן נשתכח שמה המקורי והשכונה החדשה, שכללה כמאה ועשרים בתים, נקראה בפי כול על-שם מקימה - בתי ניסן ב"ק.

הסתה במסגדים

ביום שישי, י"ז במנחם-אב תרפ"ט, החלו בירושלים ה'מאורעות', שפשטו גם לחברון. בבוקרו של יום שלהב חאג' אמין אל-חוסייני את באי המסגדים לעשות שפטים ביהודים. כאש בשדה קוצים פשטה שנאת הערבים ברחובות היהודים. הפוגרום החל בין החומות ופרץ החוצה. בדרכם אל מחוץ לחומות נתקלו הפורעים בבתי ניסן ב"ק ועשו בהם שמות. בצהריים הגיע ערבי רכוב על אופנוע לחברון וסיפר לחבריו על "דמם של ערביי ירושלים הנשפך כמים". כתשעים יהודים נטבחו באותו יום בחברון ובירושלים.

שמואל צפניה (74), כיום תושב שכונת פסגת-זאב בירושלים, אינו יכול לזכור את מאורעות אותו יום, שכן היה אז בן שנה וחצי. ובכל-זאת תוצאות הטבח, נצרבו עמוק בגופו ובנפשו.

הסתתרו מתחת למיטה

"התגוררנו בבתי ניסן ב"ק", מספר שמואל. "כשהחלו הפרעות, היינו בבית ארבעה - אמא ז"ל, אחותי בת השש, אחי בן הארבע ואני, כבן שנה וחצי. אמא עמדה בדלת, אוחזת אותי בידיה, מייחלת לשובו של אבא, שעבד כנהג מונית, אבל אמא לא זכתה עוד לראותו. בעמדה על מפתן הבית הגיעו הפורעים ודקרו אותה ואותי. אמא נפחה את נשמתה מיד. אני איבדתי עין. גם אבא נדקר ונפצע בבית-חנינה.

"מכיוון שנכנסה השבת לא נקברו הגופות בו-ביום והן הועברו לחדר-המתים. במוצאי שבת הובא אבא לזהות את יקיריו. היו שם תשע-עשרה גופות. ביניהן גילה אבא את אמא ואת דודי הי"ד. אחי ואחותי הסתתרו מתחת למיטה בבית וכך ניצלו".

גאולת הבתים

שנים רבות לא ידע שמואל היכן מקום קבורתה של אמו. גם אביו מיעט לשוחח על כך עם ילדיו. רק לאחר מלחמת ששת הימים ביקר בן-דודו בהר-הזיתים וגילה את קבר האחים שבו נקברו כל תשעה-עשר הקרבנות. ביום שישי הבא, י"ז במנחם-אב (אותה קביעות כמו ביום הטבח), מארגנת עמותת 'חומות שלם', העוסקת בגאולת בתים יהודיים במזרח ירושלים, עלייה המונית לקבר האחים. שמואל צפניה יאמר את ה'קדיש'.

'חומות שלם' הוקמה לפני כשלוש שנים והיא פועלת באזור ישיבת בית-אורות, בשכונת שמעון הצדיק ובבתי ניסן ב"ק (בצד המזרחי). עד כה הצליחה ליישב כעשר משפחות יהודיות ולפנות בצו בית-משפט כעשרים מבנים נוספים, הרשומים בטאבו על שמות יהודים. שלמה קולמן, מזכיר העמותה: "אם לא נעשה זאת, יבואו הערבים ויטענו ש'מורשה' הוא שיבוש של 'מוסררה', שלא הייתה אלא שכונה ערבית שנגזלה על-ידי היהודים".

פינת ההלכה והמנהג

קדיש שאחרי קריאת התורה

מאת הרב יוסף גינזבורג

רב אזורי עומר

שאלה: מי צריך לומר את הקדיש שאחרי קריאת התורה?

תשובה: קדיש זה וענייתו יש להם מעלה מיוחדת, ונאמר עליהם שהם מקרבים את הגאולה. התקינו אותו בעבור הקורא בתורה, גם אם הוריו בחיים, ואם הוא רוצה לאומרו – הוא קודם לכול. יש מקפידים שרק הוא יאמר את הקדיש (כדי למנוע מחלוקת). עם זה, בקהילות רבות נהוג שאם אבל או בעל יום-שנה (יארצייט) עלה לסיום הקריאה, יאמר הוא את הקדיש. ויש קהילות (כמו חב"ד) שנותנים קדיש זה לאבל או לבעל יום-שנה גם אם לא עלה לתורה. מוזכר בפוסקים, שאין לתת קדיש זה לקטן.

הקדיש נאמר תמיד בסיום "חובת היום", כלומר, לאחר קריאת 'שלישי' בימי שני וחמישי, חנוכה, פורים ותעניות-ציבור (ובכלל זה תשעה באב, כשהוא גם 'מפטיר'); 'רביעי' בראש-חודש וחול-המועד (גם כשהרביעי קורא בספר-תורה אחר); 'חמישי' ביום-טוב; 'שישי' ביום-הכיפורים; ו'שביעי' בשבת, לפני עליית המפטיר. כשקוראים למפטיר בספר-תורה נוסף, אומרים למנהג הספרדים (בלבד) קדיש גם אחרי הקריאה בספר השני.

בדורות הגאונים והראשונים היו שנהגו לומר את הקדיש עם סיום הקריאה, ואחרים – רק לאחר שהכניסו את ספר-התורה למקומו. למעשה, נהוג תמיד כמנהג הראשון, ורק במנחת-שבת ובכל התעניות אומרים את הקדיש אחרי הכנסת ספר-התורה. ההסבר לכך, שהואיל ואין מפסיקים לומר 'אשרי' לפני תפילת שמונה-עשרה, הקדיש שייך לקריאת התורה. למנהג חב"ד במנחת-שבת, הש"ץ מתחיל באמירת הקדיש סמוך לסיום הגלילה, ובינתיים ממהרים בגלילה ומכניסים את הספר, והש"ץ מאריך בקדיש כדי למעט ככל האפשר את ההפסק שבין הקריאה, הקדיש והתפילה.

מקורות: רמב"ם הל' תפילה פי"ב. טושו"ע סי' קמט, רפב. כף-החיים קמז,מד. שו"ת תשב"ץ ח"ג סי' קסג. שערי-אפרים, שער י' ס"ט, ונו"כ. שער-הכולל כט,ד. ספר המנהגים-חב"ד עמ' 34. שדי-חמד, אסיפת-דינים, מע' אבלות אות קסג. נטעי-גבריאל אבלות ח"ב פרק מה, וש"נ. סידור צלותא-דאברהם ח"א עמ' שעב, וש"נ.

 



 

לדף הראשי

 

בית חב"ד | חדר עיון | חדר ילדים | חדר חדשות | בית דפוס | מודיעין | מפתח עניינים 

(c) כל הזכויות שמורות
צעירי אגודת חב"ד - המרכז / אגף ההוצאה לאור
ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס': 03-9606169
ראש מדור אינטרנט: יוסף לב-ארי  *  יו"ר:  הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

chabad@chabad.org.il