שיחת השבוע - הגיליון השבועי לכל יהודי

הגיליון השבועי לכל יהודי. מס' 818, ערב שבת, ראש-השנה, כ"ט באלול תשס"ב (6.9.02)

יוצא לאור על-ידי צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר) ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס: 03-9606169

עורך: מנחם ברוד   @  יו"ר: הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

קובץ גרפי בפורמט PDF

לדף ההורדות

גליונות קודמים

עמדה

יש חדש

עמוד 1

עמדה שבועית

לבקש ולקבל שנה טובה

הימים הנוראים הם הזמן לבקש באמת. אם בכל זמן צריך להתפלל ולבקש חסדי שמים, על-אחת-כמה-וכמה במציאות הקשה, הכואבת והסבוכה שאנו שרויים בה, מציאות בלתי-פתירה בעליל

בימים הנוראים אנו מבלים זמן רב בבתי-הכנסת. רבים שאינם נוהגים לבקר בבית-הכנסת כל ימות השנה באים לתפילות הימים הנוראים, וגם שוכניהם הקבועים של בתי-הכנסת מקדישים הרבה יותר זמן לתפילה ולאמירת תהילים. אולי זה הזמן להרהר קצת בכוחה של התפילה.

כל ימות השנה אנו עסוקים בבעיות החיים. כולנו מוטרדים מקשיי היום-יום האישיים והציבוריים. עברה עלינו שנה לא-קלה. הביטחון התערער, הכלכלה הידרדרה, משברים חברתיים החריפו. אין ויכוח שעל השנה הזאת ראוי לומר בכוונה רבה: "תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה". והנה נותנים לנו הזדמנות לשנות, לפתוח פתח לתקווה חדשה, לבקש ולקבל שנה טובה יותר.

כוח זה ניתן לנו בראש-השנה וביום-הכיפורים. בימים הנוראים מצפה הקב"ה לתפילותיו של עם-ישראל, והוא מוכן למלא את משאלות ליבנו. לא נדרש מאיתנו אלא לבקש, לבקש באמת.

לפעול ולהתפלל

התפילה אינה סותרת את הצורך לפעול בדרך הטבע ולהתמודד עם הבעיות והאתגרים העומדים לפנינו. להפך, התפילה נועדה לבקש שנראה ברכה והצלחה במעשי ידינו. כולנו ראינו בשנים האחרונות כמה אמת יש בפסוק "רבות מחשבות בלב איש, ועצת ה' היא תקום". היו מי שחשבו כי בכוחם לעצב את המציאות וכי דבר לא ימנע מהם להשיג את היעדים שהציבו לעצמם. ומה קרה בפועל? הכול התנהל בדיוק להפך, בניגוד לכל התחזיות וההבטחות.

הדבר ממחיש היטב עד כמה אין הדברים נקבעים על-ידינו. אנחנו חייבים לפעול ולעשות, אבל לעולם לא נוכל להבטיח שפעילותנו תצליח. מי שקובע את המציאות ומעצב אותה באמת הוא הקב"ה. יד ההשגחה היא המנהלת את העולם, לעיתים בדרכים נפתלות ונסתרות, ולעיתים באורח גלוי וברור. לכן אומר יהודי על כל דבר – 'בעזרת השם', 'אם-ירצה-השם', כי בלא עזרתו איננו יכולים לעשות מאומה.

אם בכל זמן צריך להתפלל ולבקש חסדי שמים, על-אחת-כמה-וכמה במציאות הקשה, הכואבת והסבוכה שאנו שרויים בה. זו מציאות בלתי-פתירה בעליל. כל מי שעיניו בראשו יודע שאין דרך לפתור את העימות הבסיסי שבין עם-ישראל לעולם הערבי, שחוד החנית שלו נמצא כאן, בתוך ליבה של ארץ-ישראל. כל מי שהשתעשע בתקוות על הסכמים שיביאו קץ לסכסוך, נוכח שהמציאות המרה טופחת על פניו. מי שהתפכח והתעשת כבר אינו מדבר על קץ הסכסוך אלא על ניהול נכון של העימות, וגם זה, מתברר, אינו פשוט.

במצב דברים זה ודאי שיש לפנות במשנה-תוקף אל מי שבידו להביא פתרון-אמת ולחלץ אותנו מהסבך – אל הקב"ה. והוא יכול, ועוד איך! בהינף אצבע מחולל הקב"ה שינויים דרמתיים בכל תמונות המציאות, וכהרף-עין נעשה העולם שונה לחלוטין. ראינו זאת רק לפני שנה, כאשר ברגע אחד השתנה קו הרקיע של ניו-יורק, ועמו סדר-היום העולמי. באותה מידה יכול העולם להשתנות לגמרי בנסיבות טובות ומשמחות.

תפילה לגאולה

הימים הנוראים הם הזמן לבקש באמת. לבקש על עצמנו ועל ארצנו, על בנינו ועל עמנו. זה הזמן לפנות אל הקב"ה, כילד הפונה אל אביו, ולבקש בכל לב ונפש. והבקשות – הלוא הן כתובות במחזורי התפילות. שם אנחנו מבקשים "תן כבוד ה' לעמך, תהילה ליראיך ותקווה טובה לדורשיך". אנחנו מתפללים לשלומו של עם-ישראל, להפרת מזימות האוייב, לבניינה של ירושלים, לשיבת השכינה לציון ולאחדות כלל-עולמית סביב מלכות ה'.

ובעצם, אם נתבונן בתפילות – אנו מתפללים בעיקר לבוא הגאולה האמיתית והשלמה: "וצמיחת קרן לדוד עבדך, ועריכת נר לבן-ישי משיחך – במהרה בימינו". אמן, כן יהי רצון. שנה טובה!

בציפייה לגאולה

"בשופר עתיד הקב"ה לתקוע בשעה שמגלה את המשיח, שנאמר: וה' אלוקים בשופר יתקע, ובשופר עתיד הקב"ה לתקוע בשעה שמכנס גלויות ישראל למקומן, שנאמר: והיה ביום ההוא ייתקע בשופר גדול".

(תנא-דבי-אליהו זוטא כב)

יש חדש

זיכוי בשופר

ביום ב' של ראש-השנה יצאו חסידי חב"ד, על-פי המסורת הנהוגה בידם זה שנים רבות, לזכות יהודים במצווה הגדולה של תקיעת שופר. הם יבקרו אצל המאושפזים במרכזים הרפואיים, אנשי כוחות הביטחון, קשישים בבתי-אבות, עולים חדשים ואף אסירים בבתי-כלא, ויאפשרו להם לשמוע תקיעת שופר ולקיים את המצווה המרכזית של החג.

סליחות אצל האבות

קהל רב מגיע בימים אלה לאמירת הסליחות במערת המכפלה. בחודש אלול ביקרו במקום יותר מעשרים אלף איש. ביישוב היהודי בחברון נערכים לקבלת מתפללים רבים בערב ראש-השנה ובעשרת ימי תשובה. הסעות באוטובוסים ממוגנים מכל רחבי הארץ, במחירים מוזלים. טל' 5401111-02.

אוצרות הניגון

מצד אחד יש כיום מגמה לשלב במוזיקה החסידית סגנונות 'מודרניים' וכלים אלקטרוניים, אך בה-בשעה ניכרת מגמה לחזור למוזיקה חסידית אותנטית, מוזיקת נשמה אמיתית. כזה הוא התקליט החדש אוצרות הניגון, בהפקת היכל הנגינה. מזמן לא בא כבושם הזה. יש כאן שנים-עשר ניגונים חב"דיים, המבוצעים בכלי-נגינה מקוריים, והתוצאה מרטיטה את הלב. כינור: האמן החסידי מרדכי ברוצקי. טל' 9496069-08.

ירושלים באה אליך

תקליטור מחשב ילווה אותך בסיור וירטואלי בירושלים. התקליטור, ירושלים, העיר העתיקה ומקום המקדש, מגיש הסבר מפורט, על רקע תמונות מקוריות וצילומי וידאו, על המקום הקדוש לנו ביותר. טל' 594857-054.



 

עמוד 2  (לתחילת הגיליון)

שולחן שבת

מעובד על פי שיחותיו של הרבי מליובאוויטש, על-ידי צ' לבנוני

שבת במקום שופר

תקיעת שופר היא המצווה המרכזית של ראש-השנה, אולם כאשר ראש-השנה חל בשבת אין תוקעים בשופר. נשאלת השאלה: הלוא על-ידי התקיעה בשופר אנחנו מכתירים עלינו את הקב"ה למלך – "תמליכוני עליכם... ובמה? בשופר". איך תהיה הכתרת הקב"ה למלך ללא תקיעת שופר?

מסבירה תורת החסידות, שכאשר ראש-השנה חל בשבת, פועלת השבת את מה שהיה השופר צריך לפעול. עצם מהותה של השבת מעוררת אצל הקב"ה את הרצון למלוך על העולם, ולכן אין צורך בתקיעת השופר שלנו.

התבטלות גמורה

בתורת החסידות מבואר העניין בהרחבה על-יסוד פעולתם של השופר ושל השבת בעולמות העליונים, אך האמת היא שכן הדבר גם בעבודת האדם, כאן למטה. עבודת האדם בתקיעת שופר היא להתבטל לחלוטין לפני הקב"ה. השופר מעורר חרדה, והוא גורם לאדם להתבטל לפני ה' ולמסור לו את נפשו ורצונו.

גם השבת יש בה משמעות של התבטלות. אחד ההסברים לחובת השביתה ממלאכה בשבת הוא, שבשבת אנו עומדים לפני הקב"ה, וכאשר אדם עומד לפני המלך, עליו להתבטל לגמרי ולא לעסוק במלאכה כלשהי. בימות החול, כאשר הקדושה האלוקית אינה גלויה, מרגיש האדם את מציאותו העצמית ועל-כן הוא עוסק במלאכתו; אבל בשבת-קודש צריך האדם להתבטל לגמרי ולחוש כעומד לפני המלך, שאז אסור לו אפילו להרים את ידו לעניין צדדי.

אין מי שיתבטל

במובן זה יש יתרון לראש-השנה שחל בשבת. כאשר ראש-השנה חל ביום חול, צריך האדם להגיע לתחושת ההתבטלות על-ידי עבודתו. כלומר, מצבו הטבעי הוא, שהוא מרגיש את מציאותו האישית, אלא שהוא מבטל את עצמו כלפי הקב"ה ומכתיר אותו למלך עליו ועל העולם כולו.

לעומת זאת, בשבת מתעלה האדם לדרגה גבוהה יותר של התבטלות – אין הוא חש כלל את מציאותו האישית, שכן קדושת השבת ממלאה אותו בהרגשה של 'עומד לפני המלך'. במצב כזה אין כאן מציאות שצריכה להתבטל, אלא התחושה הטבעית היא שאין עוד שום מציאות מלבד הקב"ה.

מעלת השבת

נמצא אפוא, שכאשר ראש-השנה חל בשבת אין חיסרון בפעולת השופר. יתר על כן, השבת פועלת את פעולתו של השופר ביתר שאת וביתר עוז, הן בעולמות העליונים והן בנפש האדם.

כאשר ראש-השנה חל ביום חול נעשה הקב"ה מלך על-ידי עבודתם של ישראל, על-ידי התקיעה בשופר, ואילו כשראש-השנה חל בשבת, מתעלים בני-ישראל לדרגה כה גבוהה של התבטלות לקב"ה עד שאין הם יכולים אפילו לתקוע בשופר. המלכת הקב"ה נעשית אז על-ידי עצם ההתבטלות, הנובעת מקדושת השבת, והיא מגיעה לדרגה עליונה יותר ומביאה כתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה בגשמיות וברוחניות.

(ספר השיחות תשמ"ט, כרך ב, עמ' 703)

אמרת השבוע

כתר למלך

התוקע בשופר בבית-מדרשו של רבי שלמה מרדומסק, בעל 'תפארת שלמה', היה תלמיד-חכם מופלג, חסיד וירא-שמים. פעם אחת, בראש-השנה, עמד לתקוע ולא הצליח להוציא מהשופר אפילו תקיעה אחת. קראו לאברך אחד, ומיד תקע את כל התקיעות כראוי.

אחרי התפילה אמר הצדיק לתוקע הקבוע: "בני המדינה הכינו כתר חדש ומפואר למלך, ורצו לשבץ בו אבנים יקרות ומרגליות. מסרו את העבודה לאומן מומחה, אך משום שידע את ערך הכתר ואת העובדה שהוא עומד להיות מוגש למלך, רעדו ידיו ולא הצליח לעשות את המלאכה. מה עשה? קרא לאחד מעוזריו, אדם פשוט, הראה לו מה לעשות, והוא עצמו יצא מהחדר, שלא יראה כלל את מעשיו. העוזר, שלא ידע את ערך הכתר, עשה את המלאכה בביטחון וכראוי".

מן המעיין

ראש-השנה

בזכות אלול

רבנו הזקן, בעל התניא, היה אומר: כשלומדים ומתפללים בכוונה בששת ימי השבוע - השבת נעימה. כשעוברים את חודש אלול וימי הסליחות כראוי -  תהיה השנה הבאה טובה ונעימה.

 במה לעיין

סמוך לראש-השנה בא חזן אחד להיפרד מרבו, רבי מרדכי מנדבורנה. כששאלו הרבי מדוע הוא ממהר לשוב, ענה החסיד שהוא משמש שליח-ציבור בראש-השנה ועליו לעיין במחזור כדי להסדיר את תפילתו. אמר לו הרבי: "המחזור עומד בעינו, כאשתקד. מוטב שתעיין במעשיך ותסדר את עצמך".

תוספת הידור

בכל שנה, בראש-השנה, צריך האדם לקבל עליו להוסיף בשלושת הדברים האלה: הידור במצוות עשה, זהירות ממצוות לא-תעשה, ותוספת הנהגה טובה.

(הרבי הריי"צ מליובאוויטש)

 טובה ומתוקה

בראש-השנה אנו מבקשים: "יהי רצון מלפניך שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה". לא די ב'טובה' בלבד,  שכן אפילו על דבר רע חייבים אנו לומר  'גם זו לטובה'. לכן אנו מתפללים שהשנה תהיה גם 'מתוקה' שנה טובה באמת.

(פניני תורה)

 לא רק גשמיות

החסיד רבי יוסף, דודו של אדמו"ר ה'צמח-צדק', שהה פעם אחת בימים הנוראים במקום כלשהו. בערב, אחר התפילה, אמר: "בלבלו אותי. האנשים ביקשו גשמיות בלבד".

 חיים "למענך"

"זכרנו לחיים... למענך אלוקים חיים". בקשתנו היא, שהחיים שתיתן לנו יהיו "למענך", שלא נבזבז אותם חלילה בדברי-הבל.

(שפת אמת)

המלאכים מצפים

אדמו"ר מהר"ש מליובאוויטש אמר פעם: בראש-השנה עומדים המלאכים ומצפים שיהודי יאמר דברי-שבח על חברו. יודעים הם שהקב"ה מתאווה לטובתם של ישראל אף יותר מתפילת הצדיקים.

 להכניס לעולם

לאחר תפילת מנחה של יום ב' של ראש-השנה היה אדמו"ר הרש"ב מליובאוויטש אומר מאמר חסידות, ומאריך בו עד מוצאי החג, זאת כדי להכניס את האורות של ארבעים ושמונה השעות של ראש-השנה לתוך העולם, שבכל ענייני העולם יאיר אור החסידות.



 

עמוד 3  (לתחילת הגיליון)

מעשה שהיה

התקיעות הבלתי-נשכחות

בדרך-לא-דרך הצלחתי להשיג שופר קטן, שהוגנב לתוך אושוויץ. באותו ראש-השנה תקעתי בו כעשרים פעם את כל מאה הקולות. הדבר היה כרוך בסכנת-נפשות ממשית, שכן בכל מקום שוטטו חיילים גרמנים ואנשי הקאפו האכזרים. בזהירות ובפחד עברתי מבלוק לבלוק ותקעתי בשופר באוזני אחיי האומללים. קולות השופר הפיחו בהם, ולו לשעה קלה, חיים מחודשים ונסכו בליבם זיק של תקווה.

מכל עשרים הפעמים שתקעתי בשופר באותו יום, אזכור במיוחד שתי פעמים. האחת, כאשר תקעתי לפני קבוצה של כאלף יהודים, שעזבו את המחנה אל הבלתי-נודע. והשנייה, תקיעותיי לפני הבלוק שבתוכו נדחסו כאלף וארבע-מאות נערים, בדרכם אל המוקד.

תחילה אפתח בזו האחרונה. יום קודם, בערב ראש-השנה, ריכזו שומרי המחנה את כל הנערים הצעירים. נערים אלה אמורים היו להישלח למשרפות כבר עם בואם למחנה. בדרכים בלתי-מוסברות הצליחו לחמוק מהסינון הראשוני. עתה נאספו במגרש ריק, מאחורי הבלוקים, כדי לבדוק מי מהם בוגר דיו וכשיר לעבודה ומי מהם אינו זכאי לחיים.

מפקד המחנה הורה לנעוץ באדמה עמוד עץ שבאמצעו קרש קטן, שיצר כעין אות דל"ת. הנערים הצעירים נצטוו לעבור מתחת לקרש. כל מי שראשו לא הגיע לקרש, נותר במגרש. הגבוהים והחסונים חזרו למחנה. כאלף וארבע-מאות ילדים נותרו שם והועברו לבלוק מבודד, סגור ומסוגר.

בין הנערים האומללים היה גם תלמידי היקר, המופלג בתורה וביראת-שמים, משה רוזנברג הי"ד, מהעיר שלנטרן (בהונגריה). הוא כבר היה כבן עשרים, אך היה נמוך קומה. ראשו לא הגיע לקרש, ולפיכך צורף אל הנערים הצעירים.

כשנודע לנערים מהבלוק המבודד כי יש במחנה שופר, החלו לזעוק בקולי-קולות שיתקעו לפניהם בשופר, כדי לִזכות במצווה, בשעותיהם האחרונות.

לא ידעתי לשית עצות בנפשי. הדבר היה כרוך בסכנה עצומה. היום כבר עמד לפנות ועוד מעט אמורים הגרמנים להגיע לבלוק כדי לקחת את הנערים (באושוויץ היה הנוהג להעביר את הטרנספורט למשרפות בלילה).

לבסוף לא יכולתי לעמוד נוכח צעקותיהם של הנערים, שביקשו לרחם עליהם ולתקוע לפניהם בשופר. התקרבתי לבלוק שלהם ותקעתי בשופר את כל מאה הקולות. התעלמתי מאזהרת השומרים כי אם יבחינו בי הגרמנים, יצרפו גם אותי לנערים.

הפעם השנייה באותו יום, שנחרתה בליבי במיוחד, הייתה, כאמור, כאשר תקעתי בשופר לפני הקבוצה שעמדה להישלח מהמחנה אל מקום לא-נודע.

עמנו במחנה היה הרב הגאון רבי מנחם-מענדל קאראדר, דיין ומורה-צדק ור"מ במישקולץ. הוא נודע גם כצדיק.

באושוויץ היה חוק ולא-יעבור, שעל כולם להתגלח למשעי בכל יום. מכיוון שרבי מענדל לא רצה לגלח את זקנו בראש-השנה, היה סנטרו מכוסה זיפי-זקן כבר מהבוקר. כאשר עבר אחד השומרים על-פניו, הבחין בזיפי-הזקן. ללא שהיות העביר אותו לבלוק המבודד של הנערים, המיועדים להישלח למשרפות.

מאחר שעל הבלוקים היו ממונים אנשי אס-אס מיוחדים, שלא היה להם קשר ישיר והדוק עם מיפקדת המחנה, ידענו שאפשר לנסות להציל את רבי מענדל, בלי שמשגיחי הקאפו ייאלצו להחליפו באדם אחר.

התחלתי אפוא לשאת-ולתת עם שומרי הבלוק, לשחרורו של רבי מענדל. אלה השיבו כי היו מסכימים לעשות כן תמורת סכום כסף נכבד, אך הם חוששים שהשומר שהביא את הרב לבלוק, יזהה אותו שוב במחנה, ואזי יאלצו לתת את הדין.

הסדר במחנה היה שמדי פעם שלחו משם משלוחים של אנשים למחנות או למקומות עבודה אחרים, וכך בדיוק בראש-השנה עמדו לשלוח כאלף איש למחנה אחר. לאחר חיפוש נמצא אחד מן המיועדים להישלח, שהסכים להתחלף עם רבי מענדל - הוא יישאר באושוויץ ורבי מענדל יישלח במקומו. בדרך זו נמנע החשש שהשומר יפגוש את רבי מענדל במחנה ויזהה אותו.

אנשי הבלוק קיבלו את סכום הכסף שדרשו ועמדו לשחרר את רבי מענדל, אך ברגע האחרון דרשו ממנו להתגלח. סירובו של רבי מענדל להתגלח בראש-השנה היה כאמור הסיבה לכל העניין! מה עושים?

לבסוף הצלחתי לשכנע את רבי מענדל להתגלח, מדין פיקוח-נפש שדוחה את כל התורה כולה. הוא נכנע לטיעוניי רק לאחר שנזכר כי על יוסף הצדיק נאמר "ויגלח", ואמרו חז"ל שבראש-השנה יצא מבית-האסורים.

כעת מיהרתי עם רבי מענדל אל המקום שבו המתינו המועמדים להישלח למחנה אחר, כדי להשלים את עסקת ה'חליפין'. העניין סודר; רבי מענדל הצטרף אליהם ובמקומו בא האיש שהסכים להישאר במחנה.

כשסיפרתי לנשלחים שיש עמי שופר, הציפה אותם התרגשות עצומה. הם ביקשו ממני לתקוע לפניהם את מאה הקולות.

עדיין מהדהדים באוזניי קולות הבכי שפרצו מגרונותיהם של כל הניצבים שם, בזמן התקיעות. באותה שעה לא היה לי ספק כי קולות התקיעה והשברים והתרועה, שהתמזגו בקולות היבבה של הנוכחים, עולים מעלה-מעלה ומגיעים עד כיסא-הכבוד.

(על-פי ספרו של רבי צבי-הירש מייזליש - 'שו"ת מקדשי השם')

דרכי החסידות

בציפייה ל"שופר גדול"

השופר מלווה את האירועים המרכזיים בחייו של עם-ישראל. בראש-השנה אנו תוקעים בשופר; מעמד הר-סיני היה מלווה קול שופר; וגם הגאולה תבוא בתקיעת שופר. כך אנו מתפללים שלוש פעמים בכל יום: "תקע בשופר גדול לחירותנו". והנביא אומר (ישעיה כז,יג): "והיה ביום ההוא ייתקע בשופר גדול, ובאו האובדים בארץ אשור והנידחים בארץ מצרים והשתחוו לה' בהר-הקודש בירושלים".

יש כאן אפוא שלושה סוגי שופרות: א) השופר הרגיל של ראש-השנה; ב) השופר של מתן-תורה, שעליו נאמר (שמות יט,יט): "ויהי קול השופר הולך וחזק מאוד", שופר שקולו חזק, "קול גדול"; ג) השופר של הגאולה, שהוא עצמו "גדול". ההבדל ביניהם וייחודו של ה'שופר גדול' של הגאולה יובנו לאחר הסברת עניין השופר בכלל.

מן המיצר

לפני תקיעת השופר בראש-השנה אומרים את הפסוק (תהילים קיח,ה): "מן המיצר קראתי י-ה, ענני במרחב י-ה". זה גם מבנה השופר - צידו האחד צר ("מן המיצר") וצידו השני רחב ("במרחב"). על-ידי הלחץ שמפעיל התוקע בצידו הצר, בוקעת התקיעה מן הצד הרחב. דבר זה מסמל את מהותו הרוחנית של השופר - צעקה הפנימית, הבוקעת דווקא מתוך ה'מיצר' והלחץ. השופר מבטא את 'צעקת הלב' של יהודי, שחש את ריחוקו מה', וצועק מתוך כאב על רצונו לחזור ולהיות קשור ודבוק בקב"ה.

זעקה פנימית זו מגיעה לרום המעלות, ומכאן חשיבותה העצומה של מצווה זו. על-ידי הצעקה "מן המיצר" מגיעים עד "מרחב י-ה" - עד הדרגות האין-סופיות והבלתי-מוגבלות של האור האלוקי. לכן השופר מעורר חיות חדשה ושפע חדש למען העולם, למשך כל השנה החדשה.

בעניין זה יש הבדל בין הסוגים הנ"ל של קול השופר: השופר של ראש-השנה הוא שופר רגיל, שאכן מעורר שפע אלוקי מאת ה'. השופר של מתן-תורה, שהיה לו 'קול גדול', מבטא גילוי אלוקי רב ועצום. אולם השופר העתידי, שיהיה "שופר גדול' - משמעותו שאז תתגלה עצם המהות האלוקית, שהיא כשהיא למעלה מכל התגלות ומכל שייכות לעולמות המוגבלים.

כאב הגלות

ה'שופר גדול' הזה, ככל שופר, בא גם-כן בעקבות מצב של 'מיצר'. לפני הגאולה עומד עם-ישראל במצב של 'מיצר' - הצרות הגשמיות והירידה הרוחנית העצומה גורמות לכל יהודי לחוש תחושה עמוקה של 'מיצר'. ובמיוחד לאותם יהודים שבבחינת 'אובדים' ו'נידחים', החשים כאב עצום על ריחוקם מהאמת האלוקית. ה'מיצר' הזה והלחץ הזה של ערב הגאולה, הם שיוצרים את הקרקע להתגלות העצומה של ה'שופר גדול'.

עם זאת, הגילוי הזה של ה'שופר' העתידי אינו מעשה ידי אדם. לכן נאמר: "ייתקע בשופר גדול" - ייתקע מאליו. שכן מצבו של עם-ישראל ערב הגאולה הוא בשפל כזה, שהקב"ה אינו מצפה ממנו להתעורר בעצמו, אלא הקב"ה הוא שמעורר את העם על-ידי ה'שופר גדול'. כאשר הקב"ה 'תוקע' ב'שופר' הזה, ומערה על עם-ישראל את ההתגלות הגדולה, ממילא מתעורר כל יהודי, אפילו מי שהיה בבחינת 'אובד' ו'נידח', ואף הוא בא להשתחוות לה' בהר-הקודש.

מכאן מובן, שעיקר העבודה בתקופה זו של ערב הגאולה אינה דווקא בהשגת מדרגות עליונות, אלא בהתבטלות ובתחושת 'מיצר'. יהודי צריך לחוש צער וכאב על מצבו הרוחני, ולדעת שגם המדרגות הרוחניות שאליהן הגיע, אינן בזכות אישיותו העצמית, אלא בכוחו של הקב"ה, שכבר מתחיל להאיר עלינו מעט מהגילוי של ה'שופר גדול'. תחושת התבטלות זו היא הכנה לגילוי המלא של ה'שופר' העתידי, שיעורר את כל עם-ישראל, וכולם יבואו להשתחוות לה', בגאולה האמיתית והשלמה על-ידי משיח-צדקנו.



 

עמוד 4  (לתחילת הגיליון)

חיים יהודיים

"להתחנן על עמו ישראל, אשר שלחוני"

גרובייס: "מורי בחזנות היה אומר
- 'הנוסח מסיני'"

לשליח-הציבור תפקיד חשוב כל השנה וחשוב שבעתיים בימי הדין. השולחן-ערוך מקדיש כמה הלכות לאופיו הרצוי של הש"ץ בראש-השנה. חרדת-הקודש הנדרשת ממנו מתוארת יפה בתפילת "הנני העני ממעש" שלפני מוסף. זו הסיבה שמאז ומעולם טרחו קהילות יהודיות להשיג בעלי-תפילה טובים לימים-הנוראים.

לקראת ראש-השנה מתחילה עונת הנדידה של שליחי-הציבור. חזנים מחו"ל מגיעים ארצה. בעלי-תפילה רבים מהארץ יוצאים לחו"ל, או עוזבים את עיר מגוריהם לטובת העיר שבה יכבדו את ה' מגרונם.

לא סבל חריגות

ר' בן-ציון גרובייס מבני-ברק (54), בעל-תפילה שלו ותק של למעלה משלושים שנה, יעשה את ראש-השנה באחת הקהילות היהודיות החשובות בחו"ל. כך הוא נוהג כבר עשרים שנה, לאחר ששימש בעל-תפילה בבני-ברק, בתל-אביב ובעפולה.

הוא  נולד בירושלים וגדל רוב שנות ילדותו בתל-אביב. אביו, שעלה ארצה מפולין,  היה בעל-תפילה. מצד אימו הוא קרוב-משפחה של החזן הנודע ר' יוסל'ה רוזנבלט. כבר מינקותו אהב לשיר. "אבא ז"ל נהג לומר ששרתי עוד לפני שדיברתי", הוא מחייך. בנעוריו שר בכמה מקהלות של חזנים ידועים.

את נוסח התפילה למד אצל החזן הירושלמי הנודע ר' זלמן פולק, שלצד חזנים נודעים אחרים, כר' זלמן ריבלין ור' שלמה רביץ, נחשב אחד מעמודי-התווך של החזנות בדור הקודם. "היה לו בית-כנסת שבו לימד צעירים את נוסח התפילה. הוא ראה בכך שליחות אישית ועשה זאת כמעט בלי שכר. הוא שמר על הנעימה בקנאות ולא היה מוכן לסבול שום חריגה או זיוף. 'הנוסח מסיני', נהג לומר".

לשרת את המילים

לר' בן-ציון יש קול נעים וגבוה מאוד. לבית-הכנסת שבו הוא מתפלל נוהרים ממרחק. "פעם אחת ניגש אליי בראש-השנה יהודי ישיש ואמר לי בהתרגשות: נער הייתי וגם זקנתי, וזו לי הפעם הראשונה שהתפללתי וגם הבנתי את פירוש המילים".

ואמנם, ר' בן-ציון רואה בנעימת התפילה כלי שעל-ידו מתפרשות המילים ומקבלות משמעות ועומק. "יש חזנים שאצלם המילים הן סרח-עודף למנגינה. לפעמים הם חוזרים על מילה כמה פעמים, ולעיתים מבליעים מילה ש'מפריעה' לזרימת המנגינה. בעל-תפילה טוב הוא מי שהנעימה משרתת את המילים ולא להפך. ומוכרחים לשמור על הנוסח. את קטעי החזנות הנוספים יש לשלב במידה ובמשורה, והם נועדו רק 'להתמיה את התינוקות' וכדי 'שלא יישנו' "...

תפילה וצפירה

אלפי פעמים בחייו עבר ר' בן-ציון לפני התיבה, אך יש תפילות שנחרתו בליבו במיוחד. כך, למשל, לא ישכח את תפילת מוסף של יום-הכיפורים לפני עשרים ותשע שנה. "התפללתי אז בבית-הכנסת הגדול בשכונת הדר-יוסף בתל-אביב. התפילה החלה כשבית-הכנסת מלא והסתיימה במניין מצומצם. לא יכולתי להפנות את ראשי, אבל שמעתי את הצפירה ואת הרחשים מאחור והבנתי שפרצה מלחמה. קשה לתאר את האווירה שהשתררה בבית-הכנסת. זו הייתה תפילה אחרת".

לפני כמה שנים התפלל בי"ט בכסלו ("ראש-השנה לחסידות") בבית-כנסת של חסידי חב"ד ברוסיה. "היו שם יהודים זקנים שבמשך שבעים שנה שמרו על הגחלת היהודית, לצד בעלי-תשובה צעירים שזה מקרוב באו. לאחר התפילה ניגשו אליי הזקנים והמבוגרים ואמרו לי: 'החייתנו!'".

פינת ההלכה והמנהג

אבינו מלכנו

מאת הרב יוסף גינזבורג

רב אזורי עומר

שאלה: מה מקורה של תפילת 'אבינו מלכנו' ומתי אומרים אותה?

תשובה: בגמרא מסופר, שפעם אחת גזרו תענית על הגשמים והתפללו ולא נענו, וירד רבי עקיבא לפני התיבה, ואמר: "אבינו מלכנו, אין לנו מלך אלא אתה! אבינו מלכנו, למענך רחם עלינו!", וירדו גשמים. וכתבו הראשונים, שכשראו חכמי אותו דור שנענה באותה תפילה, הוסיפו עליה דברי בקשות ותחנונים, וקבעום לעשרת ימי תשובה.

בגרסת רבנו חננאל וה'עין יעקב' בגמרא שם מופיעות עוד ארבע פסקאות. בסידור הראשון שבידנו, סידור רב עמרם גאון, מופיע נוסח בן עשרים וחמש פסקאות. בסידורים אחרים ניתוספו עוד בקשות, עד שבמנהג אשכנז-פולין יש ארבעים וארבע פסקאות. על-פי ה'לבוש', כל הבקשות שבי"ג הברכות האמצעיות של תפילת העמידה (שמונה-עשרה) מופיעות בנוסח 'אבינו מלכנו'.

ה'בית-יוסף' כתב שהנוהגים לומר את תפילת 'אבינו מלכנו' בראש-השנה (שאין מתוודים בו) ידלגו על כל מקום שנזכר בו חטא ועוון, וכן נהגו הספרדים והחסידים, ואילו הרמ"א כתב לאומרה "על הסדר". כאשר ראש-השנה חל בשבת, כבשנה זו, וכן בשבת שובה, אין האשכנזים אומרים אותה כלל, משום שאין 'שאלת צרכיו' בשבת. בין הספרדים יש נוהגים לאומרה, הן בראש-השנה והן בשבת שובה. בעשרת ימי תשובה הכול אומרים אותה בשחרית ובמנחה. ביום-הכיפורים אומרים אותה ללא דילוג, וכשחל בשבת, הנמנעים מלאומרה בשבת אומרים אותה רק במנחה (והאשכנזים – בנעילה), "שאם לא עכשיו – אימתי".

בנוסח אשכנז, וכן בנוסח חסידי חב"ד בדורותינו, נהגו לאומרה גם בתענית ציבור.

למנהג הספרדים, שליח-הציבור אומר 'אבינו מלכנו' והקהל עונה אמן, חוץ מכמה פסקאות שהציבור חוזר עליהן. למנהג האשכנזים, רבים אומרים מקצת הפסקאות (ויש הנוהגים לומר כך את כולה בנעילה) פסוק בפסוק, חזן וקהל, ולמנהג חב"ד אומרים את כולה יחדיו ללא חזרה.

מקורות: תענית כה,ב. מחזור ויטרי עמ' 384. ארחות חיים הל' ר"ה סי' ב. ב"י ר"ס תקפד וסו"ס תרכב, שו"ע ,רמ"א, לבוש ונו"כ, ומטה אפרים שם. כף החיים תקפד,ח. אוצר מנהגי חב"ד עמ' קב,קסד. נתיב בינה ח"ה פ"ב, וש"נ.



 

לדף הראשי

 

בית חב"ד | חדר עיון | חדר ילדים | חדר חדשות | בית דפוס | מודיעין | מפתח עניינים 

(c) כל הזכויות שמורות
צעירי אגודת חב"ד - המרכז / אגף ההוצאה לאור
ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס': 03-9606169
ראש מדור אינטרנט: יוסף לב-ארי  *  יו"ר:  הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

chabad@chabad.org.il