שיחת השבוע - הגיליון השבועי לכל יהודי

הגיליון השבועי לכל יהודי. מס' 826, ערב שבת פ' חיי שרה, כ"ו במרחשוון תשס"ג (1.11.02)

יוצא לאור על-ידי צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר) ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס: 03-9606169

עורך: מנחם ברוד   @  יו"ר: הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

קובץ גרפי בפורמט PDF

לדף ההורדות

גליונות קודמים

עמוד 1

עמדה שבועית

יש יעד, יש מטרה

רובו ככולו של הציבור בישראל, ועמו גם הממשלה, עוסקים בהווה. רצים אחרי האירועים, קופצים מבעיה לבעיה. אבל יש יהודים החושבים קדימה, מעבר לאירועי העימות הנוכחי

חיי היום-יום מורכבים מאוסף של אירועים נקודתיים. כל אירוע כזה מושך אליו תשומת-לב ציבורית לזמן-מה, ומיד בא אירוע אחר וחוזר חלילה. העיסוק המתמיד הזה בשגרת האירועים מקשה עלינו להבין את משמעותם האמיתית של האירועים. מרוב עצים איננו רואים את היער.

אבל יש אנשים הרואים את היער. גם כשהם נוטעים עץ ועוד עץ, מעייניהם נתונים אל היער שיתהווה מהעצים. הם רואים את נקודת היעד מעבר לאבק האירועים השוטפים. ואז, כששוקע האבק, רואים פתאום את הבניין המפואר שקם ונבנה.

בדרך לפתרון האמיתי

הציבור בישראל, רובו ככולו, ועמו גם הממשלה, עוסקים בהווה. רצים אחרי האירועים, קופצים מבעיה לבעיה. גם אחרי למעלה משנתיים של עימות דמים, אין אצלנו הסקת מסקנות וניסיון לחשוב במושגי שנים ודורות. רוצים שיהיה שקט, ומה אז? רוב הציבור מדקלם כתינוק את הססמה: לחזור לשולחן הדיונים. על מה לדון? עם מי לדון? – על כך לא חושבים. כאילו לא קרה דבר בשנתיים האחרונות.

אבל יש יהודים החושבים קדימה, מעבר לאירועי העימות הנוכחי. הם מבינים שהרעיון לחלק את הארץ הזעירה שלנו ולהקים בה שתי מדינות – הוא אסון. הם יודעים, שאם נאפשר לרשות הפלסטינית להקים מדינה בלב-ליבה של הארץ, זה יהיה מתכון לפיצוץ נורא בעתיד, שהעימות הנוכחי אינו אלא טעימה קטנה מהצפוי להתחולל אז, חלילה. על-כן חייבים לעשות הכול כדי למנוע את הסכנה הזאת ולקבוע עובדות בשטח שלא יאפשרו את חלוקת הארץ.

יריביהם אומרים, שכוונתם למנוע פתרון לסכסוך. הם צודקים. אכן, כוונתם למנוע את ה'פתרון' הזה, שאין בו שמץ של פתרון אמיתי אלא הולדת מפלצת שתסכן את עצם קיומנו. כולנו ראינו לאן הוביל אותנו ה'פתרון' הזה. במקום שלום קיבלנו גלי שפיכות-דמים שטרם חווינו כמותם בעבר.

המאבק על הגבעות ועל המאחזים הוא אפוא מאבק אמיתי על הפתרון הנכון. יהיו מאחזים שיפורקו ויפונו, אבל יהיו שישתרשו וייהפכו ליישובים פורחים. אט-אט תסתעף מפת היישובים היהודיים ברחבי יש"ע, ותהיה לעובדה מוגמרת שלא יהיה אפשר לשנותה. כשם שכיום ברור לכול, גם לאומות-העולם, שגושי ההתיישבות הם מציאות שאין לשנותה, כך עם הזמן יתחוור לכול שאי-אפשר להקים מדינה פלסטינית בשטח הזרוע עשרות ומאות יישובים יהודיים.

ומה יהיה אז? כאשר לערביי הארץ יהיה ברור שלא יוכלו להגשים כאן את שאיפותיהם הלאומיות ושאין להם שום אפשרות להתקדם ב'תכנית השלבים' להשמדת ישראל (היו-לא-תהיה), או-אז יתחילו לחשוב על פתרונות אמיתיים לבעיות האנושיות, למחנות הפליטים, לאוכלוסייה המבקשת לחיות את חייה בשקט. פתרונות אלה קיימים גם כיום, אבל כל עוד מתעופף בחלל חלום המדינה הפלסטינית, אין איש מוכן לדון בהם ברצינות.

בזכות האמונה

קטני-אמונה יאמרו שזה חלום בלתי-מציאותי. אותם קטני-אמונה אמרו דברים טובים כאשר החל להתהוות מפעל ההתיישבות ביש"ע. הם גם לא האמינו בסיכוייו של היישוב היהודי בחברון. איך יוכל קומץ יהודים לחיות בלב אוכלוסייה ערבית עויינת? – שאלו, במידה רבה של צדק. הם לא הביאו בחשבון גורם אחד – את האמונה והנחישות של המתיישבים. והנה, העובדות מדברות בעד עצמן.

לולא אותם מתיישבים, שחירפו את נפשם כדי להקים ולבסס את היישוב היהודי בחברון, והיו נכונים להיאבק על כל אבן ועל כל שעל בעיר-האבות – לא היינו יכולים כיום לבקר במערת המכפלה. אם אחרי שנתיים כה עקובות מדם יגיעו השבת אלפי יהודים לשבות בעיר-האבות, ולקרוא שם בתורה את סיפור קניית השדה והמערה על-ידי אברהם אבינו – הדבר הוא בזכות אותם מתיישבים ומכוח מסירות-נפשם המופלאה.

בציפייה לגאולה

 "כבר כלו כל הקיצין... וכבר סיימו את כל ענייני העבודה, ועומדים מוכנים לקבלת פני משיח-צדקנו - ועכשיו עבודת השליחות היא: להיות מוכנים בפועל לקבלת פני משיח-צדקנו בפועל ממש!

(הרבי מליובאוויטש, שבת פרשת חיי-שרה תשנ"ב)

יש חדש

הכינוס העולמי של שלוחי הרבי

ביום רביעי השבוע נפתח בחצר הרבי מליובאוויטש בניו-יורק הכינוס העולמי השנתי של שלוחי הרבי. משתתפים בו כאלף וחמש-מאות שלוחים מרחבי העולם, בהם כמאתיים שלוחים מישראל. בכינוס יחזקו השלוחים איש את רעהו במילוי השליחות, שעיקרה - חיזוק הזיקה היהודית והכנת העולם כולו לגאולה הקרובה לבוא על-ידי משיח-צדקנו. בכינוס השנה תידון בהרחבה עמדתו הברורה של הרבי ערב מלחמת המפרץ, הקוראת לחזק את העם בישראל, להפיח רוח של אמונה, ולעודד נסיעות של יהודי העולם לארץ, וזאת נוכח המתקפה הצפויה של ארה"ב על עיראק.

סמינר חסידי בחנוכה

בית-חב"ד ברעננה, בשיתוף עם בית-חב"ד בראשון-לציון מזמינים את הציבור לסמינר אקסקלוסיבי עם חב"ד, שיהיה בימים שישי, שבת וראשון, כ"ד-כ"ו בכסלו תשס"ג (1.12-29.11) בקיבוץ ניר-עציון, קדמת הרי הכרמל. בתכנית: הרצאות ברמה גבוהה, פעילות מיוחדת עם הילדים, מסיבת מלווה-מלכה בליווי תזמורת, ועוד. כמו-כן ישולב טיול משפחתי מודרך בהרי הכרמל, להכרת צמחי מרפא על-פי המקורות. מספר המקומות מוגבל וכל הקודם זוכה. טל' 9607588-03 (שלוחה 154. אפשר להשאיר הודעה).

משחקים תרתי

חברת ישראטויס, המתמחה בפיתוח משחקים יהודיים, מגישה את תרתי, משחק קלפים חינוכי המשפר את המיקוד וחידוד כושר הריכוז וההבחנה. אקטואלי גם בעידן המחשב. טל' 9368033-03.



 

עמוד 2  (לתחילת הגיליון)

שולחן שבת

מעובד על פי שיחותיו של הרבי מליובאוויטש, על-ידי צ' לבנוני

 

אלוקי השמים ואלוקי הארץ

אברהם אבינו השביע את אליעזר עבדו ללכת לחרן ולקחת משם אישה לבנו, יצחק. הוא הזהירו שלא לקחת אישה לבנו מבנות הכנעני, אף שהכנענים המתגוררים בסמיכות לאברהם נתונים להשפעתו ולמדו ממנו להכיר את הבורא.

הבין אליעזר, שבבני משפחתו של אברהם יש מעלה גדולה ומיוחדת אף יותר מבכנענים שאברהם קירב להכרה בבורא. שאל אפוא אליעזר: "אולי לא תאבה האישה ללכת אחריי, ההשב אשיב את בנך אל הארץ אשר יצאת משם?". הזהירו אברהם: "הישמר לך פן תשיב את בני שמה!".

למה לא להחזיר?

תשובה זו של אברהם הותירה את אליעזר עם שאלה גדולה: ממה-נפשך, אם משפחתו של אברהם חשובה בעיניו יותר מהאנשים שקירב לקב"ה בארץ כנען, מדוע לא יחזיר את יצחק לשם אם לא תסכים האישה ללכת אחריו לארץ כנען; ואם מעלתה של הארץ גדולה יותר, מדוע לא ייקח אישה מבנות הכנעני?

על כך ענה לו אברהם באומרו: "ה' אלוקי השמים אשר לקחני מבית אבי". כאן שינה אברהם מלשונו קודם לכן. שם אמר "ואשביעך בה' אלוקי השמים ואלוקי הארץ" ואילו כאן הוא מכנה את הקב"ה "אלוקי השמים" בלבד. בכך רמז לו (כפירוש רש"י): "עכשיו הוא אלוקי השמים ואלוקי הארץ, שהרגלתיו בפי הבריות, אבל כשלקחני מבית אבי, היה אלוקי השמים ולא אלוקי הארץ, שלא היו באי-עולם מכירים בו ושמו לא היה רגיל בארץ".

הרגל בלבד

אברהם אמר בזה שני דברים: א) חרן אינו יכול להיות מקום בעבור יצחק, שכן שם אין הכרה כלל במציאותו של הקב"ה ("שלא היו באי-עולם מכירים בו"). ב) גם הכנענים שמסביב לאברהם, שמכירים את שמו של הקב"ה, אין הדבר נובע משינוי פנימי ואמיתי בתוכם אלא "שהרגלתיו בפי הבריות" – הרגל בלבד, בלי שינוי פנימי אמיתי. לכן אי-אפשר לקחת ליצחק אישה מבנות כנען.

בכך הסביר אברהם את ציוויו לקחת את האישה דווקא ממשפחתו ומבית-אביו, בשל המעלות הטבעיות המיוחדות של משפחת אברהם, אבל עם זה אין להוציא את יצחק לחרן, מכיוון ששם אין שמו של הקב"ה ידוע כלל.

הורדת הקדושה למטה

אלא שעדיין מתעוררת כאן שאלה: הלוא אברהם התחיל לפרסם את שם ה' בעולם גם בהיותו בחרן, כפי שמעידה התורה – "הנפש אשר עשו בחרן". חז"ל אף אומרים, ש"אברהם מגייר את האנשים ושרה מגיירת את הנשים". מדוע אפוא מגדיר זאת אברהם ש"לא היו באי-עולם מכירים בו ושמו לא היה רגיל בארץ"?

התשובה רמוזה במילים "אלוקי השמים". כאשר אברהם היה בחרן הייתה עבודתו בעיקר ב'שמים', בעולמות העליונים. אמנם הוא הפיץ את שם ה', אבל הקדושה לא ירדה כלל לעולם הזה התחתון ונשארה רק בעולמות הרוחניים. רק לאחר שהקב"ה ציווהו "לך-לך... אל הארץ אשר אראך", ניתן לו הכוח להוריד את הקדושה האלוקית גם למטה, עד שהקב"ה יכול להיקרא גם "אלוקי הארץ". ועם זה, מכיוון שעדיין לא ניתנה התורה, גם שינוי זה שהתחולל בארץ היה חיצוני בלבד – "הרגלתיו בפי הבריות" – ורק עם מתן-התורה ניתן הכוח לחולל שינוי פנימי ואמיתי בעולם הזה הגשמי.

(לקוטי שיחות כרך טו, עמ' 155)

אמרת השבוע

 הכול טוב

יהודי אחד בא אל המגיד ממזריטש ואמר שקשה לו להבין את מאמר חז"ל, שאדם צריך לברך על הרעה כשם שהוא מברך על הטובה. הפנה אותו המגיד אל תלמידו, ר' זושא מאניפולי.

כשבא האיש אל רבי זושא, שכידוע היה עני מרוד ובעל ייסורים, הגיב זה בפליאה: "כיצד אוכל לדעת זאת? והלוא מעולם לא קרה לי דבר רע!"...

ואמר רבי זושא: על שרה אימנו נאמר שכל שנותיה היו "שווין לטובה". והלוא רוב ימיה הייתה עקרה, סבלה גלויות, נשבתה בידי פרעה ואבימלך, ואיך אפשר לומר שכל השנים היו טובות? אלא שרה אימנו אמרה על כל דבר 'גם זו לטובה' והאמינה באמונה שלמה שכל מה שעושה הקב"ה, לטובה הוא עושה, ולכן הכול היה טוב בעיניה.

מן המעיין

 נושא השבוע: תעניות וסיגופים

 לפדות בצדקה

מי שריבוי הצומות מזיק לו כמו בדורותינו אלה, אסור לו להרבות בתעניות, אלא כפי אשר ישער בנפשו שבוודאי לא יזיק לו כלל. ומה תקנתו? לפדות את התענית בצדקה, כדברי הכתוב (דניאל ד,כד) "וחטאך בצדקה פרוק".

(תניא)

 לא מסכים

הבעל-שם-טוב כותב באחת מאיגרותיו, כי אינו מסכים בשום אופן בעולם לגזור תענית על כל מדינת פולין. לא באלה חפץ ה', שכן נאמר (תהילים קמה,ט) "ורחמיו על כל מעשיו". הוא  הסכים שבק"ק ברודי בלבד יתענו רק הגברים שהם מבני עשרים שנה ומעלה.

 תענית אמיתית

אין לענות את הגוף במניעת אכילה ושתייה הנחוצות לבריאותו. יש לענות את הנפש הבהמית, באי-מילוי התאווה באכילה ובשתייה, הימנעות מדברים בטלים או אסורים, קיום מצוות אהבת-ישראל אף כלפי מי שהזיק לאדם וכדומה. את כל אלה קשה יותר לקיים מלצום.

(הרבי מליובאוויטש)

 לסבול את הגוף

כשחזר רבי שמואל מניקלשבורג מנסיעתו הראשונה אל המגיד ממזריטש, שאלוהו מה למד שם. השיב: עד כה הייתי מענה את גופי כדי שיסבול את נשמתי; מעתה אלמד את נשמתי לשאת ולסבול  את גופי.

תענית אינה הרזיה

לא לאכול ולא לשתות פירושו לרזות בלבד. לא לאכול ולא לשתות ולהתייגע בתורה - זו תענית.

(ליקוטי דיבורים)

ממה נפשך

אין טעם שבעל-תשובה יעסוק בתעניות: אם עדיין לא חזר לדרך הישר, מה יועילו צומותיו; ואם כבר חזר לתקנו, הרי אין פסול באכילתו.

(רבי שלמה מקרלין)

צום מדר"ש

הרבי המהר"ש מליובאוויטש אמר: מי שרוצה לצום יצום עם המדר"ש, ראשי-תיבות: מחשבה, דיבור, ראייה, שמיעה.

מה קל יותר

רבי מנחם-מנדל מקוצק אמר: קל לו לאדם לשאת כל מיני סיגופים ותעניות, מלקבל עליו עול מלכות שמים.



 

עמוד 3  (לתחילת הגיליון)

מעשה שהיה

 

הפתק הנשכח

הידיעה על כוונתו של ר' עקיבא לעלות לארץ-ישראל הסעירה את רוחם של תושבי העיירה. ר' עקיבא היה סוחר שהתפרנס בכבוד, איש חסד, אהוב על המקום ועל הבריות. זה היה צעד נועז בימים ההם. לעזוב את הסביבה הטבעית והמוכרת, ולצאת למסע ארוך ורצוף סכנות אל הלא-נודע.

ר' עקיבא התאלמן מאשתו כמה שנים קודם לכן ונותר בודד וערירי בעולם. עם מותה נשברה רוחו בקרבו. הרעיון להניח מאחריו את ביתו וסביבתו ולחונן את עפר ארץ-ישראל הבשיל במוחו זמן רב. עתה החליט לקום ולעשות מעשה.

ביום הנסיעה יצאו כל תושבי העיירה ללוות את ר' עקיבא. חבריו נפרדו ממנו בהתרגשות גדולה. רבים ביקשוהו להזכירם לברכה כשיזכה להתפלל במקומות הקדושים. ר' עקיבא הבטיח למלא את בקשותיהם.

חלפו שבועות, נקפו חודשים ושנים, והחיים בעיירה נמשכו במסלולם. ר' עקיבא נשתכח כמעט לגמרי מן הלב.

יום אחד, בלי כל הודעה מוקדמת, שב ר' עקיבא והופיע. הידיעה על שובו הפתאומי נפוצה כאש בשדה קוצים והכתה את התושבים בתדהמה. עד מהרה נטשו הכול את עיסוקיהם ובאו לפגוש את התושב החוזר.

"ספר לנו כיצד עברה עליך הדרך הארוכה ומה ראית בארץ-הקודש!",  ביקשו בני העיירה. ר' עקיבא נענה להם בחפץ-לב וסיפר על המקומות הקדושים שבהם ביקר. על הכותל המערבי, על מערת-המכפלה, על קבר רחל, על קברי התנאים והמקובלים בגליל ועוד. "אי-אפשר לתאר במילים את הקדושה השורה במקומות אלה. צריך להיות שם כדי להבין", אמר ר' עקיבא בעיניים נוצצות.

כל אותה עת עמדה באוויר השאלה בדבר חזרתו המפתיעה מהארץ הקדושה, שאת סגולותיה כה היטיב לתאר. "מה אפוא גרם לך לעזוב את האווירה הקדושה ולחזור לחוץ-לארץ?!", שאלוהו.

השפיל ר' עקיבא את עיניו, שדוק של עצב נח עליהן, וקפץ את שפתיו. תושבי העיירה הבינו שר' עקיבא אינו מעוניין לעסוק בנושא והניחו לו. "עוד חזון למועד", הפטיר לבסוף ולא פירש.

חלפו עוד כמה שנים. מצב בריאותו של ר' עקיבא התרופף. יום אחד שלח לקרוא אליו את אנשי החברה-קדישא. "קראתי לכם כדי לגלות את סודי לפני מותי", פתח ואמר. אוזני הסובבים אותו נעשו כאפרכסות לשמוע את הסוד הגדול. אולם כעבור כמה רגעים חזר בו ר' עקיבא מכוונתו. "לכו לכם. יהיה בפעם אחרת".

למחרת שב ר' עקיבא והזמין את החברה-קדישא לביתו. אלה קיוו כי עתה יחשוף לפניהם את סודו. אך גם הפעם הסתפק בדברי התנצלות לא-ברורים. "סלחו לי. איני רשאי לדבר. אולי בפעם הבאה"...

ביום השלישי, כשהוזעקו אנשי החברה-קדישא בשלישית אל מיטתו של ר' עקיבא, היה ברור להם כי אלה שעותיו האחרונות. ואמנם, הפעם פתח הגוסס את סגור-לבו. בנשמו נשימות כבדות סיפר בקול חלוש:

"נוסע הייתי מדי שנה אל היריד הגדול בברדיצ'ב. בבואי לשם הייתי מתפלל בבית-מדרשו של הצדיק רבי לוי-יצחק. בוקר אחד הייתי עד לסערה בבית-המדרש. אחד מתושבי ברדיצ'ב, בעל אכסניה גדולה, בא בריצה אל הצדיק ובפיו זעקת שבר: 'גנבו ממני את הכסף! גנבו ממני את הכסף!'... דובר בסכום כסף גדול שהצפין במקום סתר באכסניה.

"'האם חושד אתה במישהו?', שאל הצדיק את האיש. 'כן, במשרתת העובדת אצלי', ענה בעל האכסניה. במצוות הצדיק מיהרו לקרוא למשרתת. זו הגיעה בעיניים שטופות דמע. 'כל חיי לא נגעתי אפילו בפרוטה שאינה שלי', ייללה המסכנה.

"לאחר עוד כמה שאלות שהפנה לבעל האכסניה ולמשרתת, אמר רבי לוי-יצחק: 'אין לי ספק כי בוצעה כאן גניבה, וצר לי על כך. אך באותה מידה אני משוכנע בכנות דבריה של המשרתת'. הגביה הצדיק את קולו והכריז: 'מי שיוציא מכיסו עכשיו את מלוא הסכום הגנוב וייתנו במתנה גמורה לבעל-האכסניה, יזכה לגן-עדן'.

"אחד המתפללים ניגש אל הצדיק ונוכח עיניהם המשתאות של המתפללים הוציא את ארנקו, ספר את מלוא הסכום שנגנב ומסרו לבעל האכסניה. הצדיק היה שבע-רצון מהמעשה. לאחר מכן פנה היהודי אל הצדיק בבקשה לקבל את הבטחתו בכתב. הצדיק הסכים ורשם את ההבטחה לגן-עדן על פתק קטן".

ר' עקיבא השתעל בכבדות ואחר המשיך: "היהודי שנענה לבקשת הצדיק ונתן את הכסף מכיסו, הייתי אני. קודם שפניתי לדרכי הורה לי הצדיק שלא לספר את הסיפור לאיש, עד יום מותי. 'רק אז', אמר, 'כשתדע בבטחה שקצך הגיע, ספר זאת לחברה-קדישא ובקש מהם להניח את הפתק עמך בקבר'.

"יום אחד, כשכבר הייתי בארץ-ישראל חליתי. התחלתי לחפש בין חפציי את הפתק שכתב לי הצדיק ולא מצאתיו. הוגעתי את מוחי בניסיון להיזכר היכן הנחתיו. לפתע נזכרתי כי שכחתיו בין דפי סידור שהשארתי כאן, בבית-הכנסת. לא נותרה לי ברירה, אלא לחזור לעיירה ולמצוא את הפתק. כעת אני חש ששעתי באה ועל-כן סיפרתי לכם את הדברים", סיים ר' עקיבא את סיפורו והרים יד רפה שהחזיקה בקושי בפתק. אנשי החברה-קדישא מיהרו לקרוא עמו וידוי ושמע-ישראל. מיד לאחר מכן נפרדה נשמתו של ר' עקיבא מגופו, בדרכה לגן-עדן.

דרכי החסידות

 השליחות המיוחדת

מוסד השליחות הוא ממפעליו הגדולים והכבירים של הרבי מליובאוויטש. מעניין, שבחודשים שקדמו למחלתו, בשנת תשנ"ב, עשה הרבי סדר יסודי ומקיף בחדרו ופינה את שולחנו, שהיה עמוס תמיד בספרים ובמכתבים וכדומה. השולחן נותר כמעט ריק, ורק שלושה ספרים השאיר הרבי עליו – את שלושת הכרכים של 'אלבום השלוחים', אלבום שבו הופיעו השלוחים ובני-משפחותיהם ברחבי העולם.

פעמים רבות הדגיש הרבי כי כל יהודי הוא למעשה שליח, שליח של הקב"ה, ובכל-זאת יש מי שתפקידם המיוחד הוא להיות שלוחים: "שליחות זו (אצל כל בני-האדם וכל הנבראים בעולם) יכולה להיות בהעלם קצת על-כל-פנים, ותפקידם של ה'שלוחים' - אלה שנתמנו להיות שלוחים בפועל - לגלות אצל כל אחד ואחד... שהם שלוחים של הקב"ה, ולעוררם ולפעול עליהם למלא תפקידם ושליחותם בפועל ממש" (שיחת ש"פ תולדות, ד' כסלו ה'תש"נ).

ועוד בהמשך: "למרות שעניין הנ"ל שייך לכל יהודי (שכן כל אחד ואחד מישראל הוא שליח של הקב"ה...) - עומד הדבר בהדגשה ובגלוי אצל אלה שזכו שנשיא דורנו כ"ק מו"ח אדמו"ר מינה אותם בעצמו, או על-ידי שלוחו, להיות (ולהיקרא (על-ידי נשיא דורנו) בשם) "שלוחים" של נשיא דורנו, לבצע שליחותו המיוחדת בהפצת התורה והיהדות והפצת המעינות חוצה, עד לחוצה שאין חוצה ממנה(שם).

תפילת מנחה שחוללה מהפכה

בהתוועדות שבת שבת הגדול תשמ"ה (התוועדויות תשמ"ה כרך ג, עמ' 1650), סיפר הרבי "מעשה שהיה אצל אחד השלוחים" (הרבי לא נקב בשמות האנשים, אבל גיבורי הסיפור הם השליח במינסוטה הרב משה פלר והפרופ' ולוול גרין):

"פעם אחת נכנס שליח לביתו של יהודי נכבד, אדם מוצלח ביותר ובעל אמצעים, הן בעניינים גשמיים, ולפי דעתו - גם בעניינים רוחניים, בענייני חכמה ושכל כו', על מנת לקרבו ליהדות. אותו יהודי לא היה מוכן להשתכנע כל-כך מהר, ובהיותו בעל שכל רצה להבין כל דבר בשכלו, שאל שאלות והתווכח על כל פרט ופרט...

"תוך כדי היותם שקועים בכל להט נשמתם בעיצומו של ויכוח שכלי, עיין הלה באחד מספרי החכמה שהיו מונחים אצלו, כדי לנסות ולהוכיח את צדקתו בוויכוח. כשהרים את עיניו מהספר כדי להמשיך בוויכוח - לא האמין למראה עיניו: בן-שיחו - השליח - עומד עם הפנים לקיר ומתנענע... שיחתם נמשכה זמן רב, וכאשר הבחין השליח שעוד מעט תשקע השמש - עמד להתפלל מנחה.

"וראה זה פלא: הנהגה בלתי-מנומסת זו - להפסיק לפתע באמצע ויכוח שכלי, מבלי לבקש סליחה מחברו לוויכוח, שהתפנה מכל עיסוקיו והזמינו לביתו... דווקא הנהגה זו היא שגרמה להתחלת ה'מהפכה' בליבו של אותו יהודי, עד שבמשך הזמן נתקרב ליהדות, ולא עוד, אלא שהוא בעצמו קירב ליהדות עוד עשרות ומאות יהודים!

"היהודי הנ"ל לא ידע 'תפילה' מהי; הדבר שממנו התרשם עמוקות, עד שנעשתה 'מהפכה' בלבו - לא היה אלא העובדה שלפתע 'שכח' בן-שיחו את כל כללי ה'אינטליגנציה' הנהוגים בין בני-אדם, שלפיהם התנהג בן-שיחו במשך כל זמן פגישתם, והתנהג כאדם שאינו מן היישוב - לעמוד עם הפנים לקיר ולהתנענע!".

לא להמתין להוראה

בשנים שעברו היו השלוחים נקראים אל הרבי או אל המזכירות ונשאלים להסכמתם לנסוע לשליחות. אך בהמשך נשתנה הסדר, והרבי אמר ברורות: "אין לאף אחד להמתין עד שיקראוהו ויורוהו לנסוע למקום פלוני, אלא כיוון שיודע שרצונו של הרבי הוא, שיפיצו חסידות בכל קצווי תבל עליו לקחת את המפה, ולחפש היכן נמצאת מדינה או עיר שעדיין חסר בה בעניין הפצת המעיינות, והוא מוכשר לפעול בה - ולבוא ולהציע את עצמו".



 

עמוד 4  (לתחילת הגיליון)

חיים יהודיים

שליחות בחברון

הרב כהן בפעילות סוכות עם חיילי צה"ל בחברון

השבת, שבה אנו קוראים בתורה על קניית מערת-המכפלה על-ידי אברהם אבינו, אמורה חברון להיות מוצפת אלפי משפחות יהודיות מכל הארץ. כל חדר פנוי, כל כיתת לימוד, כל מרפסת או מחסן - בחברון ובקריית-ארבע הסמוכה – יהיו מנוצלים עד תום לאירוח ההמונים.

גם בביתם הקטן והצפוף של הרב דניאל ובת-שבע כהן ושלושת ילדיהם, בשכונת אברהם אבינו בחברון, תתארח השבת משפחה ממרכז הארץ. הרב כהן הוא שליח חדש של חב"ד בחברון, המצטרף אל השליח הוותיק הרב ויקטור עטייה, שמתגורר בקריית-ארבע.

תהיות של נער

הרבה מן המשותף יש בין דרכו של דניאל לחב"ד לבין מגוריו בעיר האבות. "המשיכה לחסידות חב"ד והקשר הנפשי העמוק למערת-המכפלה, הם שני דברים שמלווים אותי מצעירותי", הוא אומר. ואמנם חב"ד וחברון שזורות אצלו זו בזו, לכל אורך חייו הבוגרים.

דניאל (30) נולד בניו-יורק ועלה ארצה עם משפחתו כשהיה ילד בן שש. אביו (שהחל לשמור תורה ומצוות בהשפעת חב"ד, באמריקה של שנות השישים) ואימו בחרו להקים את ביתם בפסגות בשומרון. בגיל התיכון הטרידו את דניאל שאלות ותהיות בענייני אמונה. אחד מחבריו ללימודים, שבעצמו נקשר לחב"ד, הפגיש אותו עם עולמה הקסום של החסידות. "באתי לישיבה, השתתפתי בהתוועדויות, שוחחתי עם ה'משפיעים', התוודעתי לתורת חב"ד, והרגשתי שזה מקומי", אומר ר' דניאל.

תפילה מלאת עוצמה

עם זה חש גם משיכה עזה לחברון. לפיכך בחר ללמוד בישיבת ההסדר בקריית-ארבע. בשנת תנש"א נסע לראשונה לחצר הרבי מליובאוויטש. "השתתפתי בהקפות של שמחת-תורה עם הרבי. זו חוויה שאי-אפשר לשכוח לעולם".

לאחר שהתחתן עם בת רמת-מגשימים ברמת-הגולן, התגוררו, כמתבקש כמעט, בקריית-ארבע. דניאל השתלב בפעולות ציבוריות שונות למען היישוב היהודי בחברון. אחר-כך נסעו השניים בשליחות היישוב לחו"ל. שם גם החליטו סופית כי דרך חב"ד היא דרכם. "זה היה בעקבות תפילה משותפת ליד הציון הקדוש של הרבי. הרגשנו שם התעלות רוחנית עמוקה ומלאת עוצמה שכמותה לא הכרנו".

כולל לחסידות

משפחת כהן חזרה ארצה, הפעם כדי להתגורר בתוך חברון ממש. לפני כמה חודשים הצטרף הרב דניאל למשפחת השלוחים של חב"ד, כשהוא משלב פעילות להפצת יהדות וחסידות עם תפקיד רשמי שהוא ממלא מטעם מינהלת המערה. בתיאום עם המועצה הדתית של חברון וקריית-ארבע, הוא ממונה על ענייני המערה, על אירוח קבוצות ועל פיתוח המקום.

לפני ימים אחדים פתח 'כולל' לחסידות, סמוך לקברה של הרבנית מנוחה-רחל סלונים (בת האדמו"ר השני בשושלת חב"ד), בבית-הקברות האשכנזי העתיק בחברון. בית-קברות זה, שרק בדרך-נס, לא נמסר לערבים בהסכמי אוסלו, נותר כמובלעת יהודית בתוך אזור עוין. פעמים רבות חולל. זה מקרוב אישר צה"ל לקיים את ה'כולל' בחדר קטן, שבעבר שימש לביצוע ה'טהרה'.

כעת מרגיש ר' דניאל כהן כמי שנפשו הגיעה אל המנוחה ואל הנחלה. ליותר מזה לא היה יכול לצפות – שליח חב"ד בעיר האבות.

פינת ההלכה והמנהג

מוסף ראש-חודש

מאת הרב יוסף גינזבורג

רב אזורי עומר

שאלה: מי שעמד להתפלל מוסף של ראש-חודש ובתום תפילתו הוא מסתפק אם התפלל תפילה זו או תפילת 'שמונה-עשרה' רגילה, מה דינו?

תשובה: חז"ל תיקנו להתפלל בכל יום תפילות שחרית ומנחה כנגד קרבנות התמיד של שחר ושל בין-הערביים. בכל שבת, יום-טוב, חול-המועד וראש-חודש תיקנו חז"ל תפילת מוסף, כנגד הקרבנות הנוספים שהקריבו בבית-המקדש לכבוד היום.

מי שהתפלל מוסף, והתחיל בטעות "אתה חונן", מפסיק אפילו באמצע הברכה וחוזר לתפילת מוסף. זאת משום שבתפילה זו לא היה ראוי כלל לתקן אלא שבע ברכות ולא שמונה-עשרה (אבל מי שהחל זאת בשאר תפילות שבת – מסיים את הברכה תחילה, כי היה ראוי לתקן גם בשבת וביום-טוב י"ח ברכות, אלא שחכמים לא רצו להטריח לעשות כן משום כבוד שבת ויום-טוב).

בדיעבד, מי שטעה והתפלל תפלת 'שמונה-עשרה' רגילה במקום מוסף, לא יצא ידי-חובתו וצריך לחזור ולהתפלל.

ולשאלתנו בספק, ה'משנה ברורה' פוסק כדעה שעליו לחזור ולהתפלל, כי אנו מניחים שאמר כפי הרגלו תפילה של חול. ולפי אדמו"ר הזקן והפוסקים הספרדים לא יחזור ויתפלל, כי יש מקום לחשוב שמכיוון שעמד מראש להתפלל מוסף, היה נזכר אם היה מתפלל תפילת חול, ולכן ישמע אותה משליח-הציבור ויצא בזה ידי-חובתו (אי-אפשר להתפלל 'נדבה' כפי שאפשר לעשות בספקות שבתפילות אחרות, מכיוון שאין מתפללים מוסף 'נדבה', כמו שאין מביאים קרבן זה בנדבה).

מקורות: שו"ע סי' רסח ס"ד וסי' תכב ס"א ונו"כ, משנ"ב, כף החיים וילקוט יוסף שם. שו"ע אדמו"ר הזקן שם ס"ט וסו"ס תפח, קצות השלחן סי' עח ס"ג.



 

לדף הראשי

 

בית חב"ד | חדר עיון | חדר ילדים | חדר חדשות | בית דפוס | מודיעין | מפתח עניינים 

(c) כל הזכויות שמורות
צעירי אגודת חב"ד - המרכז / אגף ההוצאה לאור
ת"ד 14 כפר חב"ד 72915, טל' 03-9607588, פקס': 03-9606169
ראש מדור אינטרנט: יוסף לב-ארי  *  יו"ר:  הרב יוסף יצחק הכהן אהרונוב

chabad@chabad.org.il